sursa foto: economictimes.indiatimes.com
FactualSpot

Bullying-ul este interzis în școli și centre educaționale începând de astăzi

0

Astăzi au intrat în vigoare modificările aduse Legii educației naționale care interzic bullying-ul în școli și centrele de educație și formare profesională.

Bullying-ul este definit și violență psihică și reprezintă, potrivit legislației, acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere și au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane.

Bullying-ul  vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Astfel, începând de astăzi, comportamentele care constau în astfel de acte de violență psihică sunt interzise în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.

În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Așadar sancționarea bullyingu-lui este lăsată la latitudinea cadrului profesoral nefiind precizate în normele legislative măsuri specifice.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării are la dispoziție un termen de 90 de zile pentru a elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor menționate.

Luni, Președintele Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii (nr.221/2019) pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 ce a fost publicate în Monitorul Oficial cu o zi mai târziu, intrând astăzi, 22 noiembrie, în vigoare.

O avocată din Africa de Sud a murit la tribunal, împușcată de o armă prezentată ca probă într-un proces

Articolul precedent

Oamenii Dreptății: 10 ani de Lideri pentru Justiție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual