sursa foto: shouselaw.com
FactualSpot

Buletine false la comandă pe Whatsapp, la SPCLEP Fetești. Zeci se persoane din străinătate sunt înregistrate la aceeași reședință

0

Zeci de persoane și-au obținut cartea de identitate prin fraudarea sistemului SPCLEP Fetești și Biroului de Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești. Patru funcționari din cadrul acestor instituții și un intermediar au ajutat numeroase persoane aflate în străinătate să obțină buletine false care să ateste reședința lor în țară.

Potrivit unui comunicat al DGA Ialomița, în perioada iunie – octombrie 2019 cei 5 suspecți au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.

În scopul producerii falsurilor pentru persoanele care nu s-au prezentat, conform procedurilor, la ghișeul S.P.C.L.E.P. Fetești pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, datele și fotografiile persoanelor au fost transmise printr-un intermediar, pe rețelele de socializare precum Whatsapp și Facebook.

În schimbul unui comision (trafic de influență și complicitate la dare de mită) intermediarul înainta datele către funcționarii serviciilor de emitere a cărților de identitate care le prelucrau prin intermediul calculatorului destinat obținerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Fetești.

De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanții aflaţi în străinătate nu le mai dețineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Fetești, potrivit cercetărilor efectuate de organele judiciare de la DGA Ialomița.

Funcționarii suspectați de luare de mită, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic au permis înregistrarea domiciliului/reședinței unor persoane fără consimțământul scris al proprietarilor spațiilor locative pentru aprobarea acestei proceduri.

Funcționarii Direcției Anchete, Serviciul Tehnic, Serviciul Operații, Serviciul Operațiuni Speciale Ialomița și lucrători din cadrul I.J.J. Ialomița au descoperit de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Fetești că figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane.

Un raport Europol arată că măsurile de izolare alimentează radicalizarea grupărilor și amplifică violențele

Articolul precedent

Cei mai mari falsificatori de bancnote de plastic din lume au fost prinși de DIICOT. Românii care au creat „super LEUL” sunt reținuți pentru audieri

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual