sursa: bbc.com
FactualSpot

British Airways: amendă record pentru nerespectarea GDPR

0

Cea mai mare companie aeriană din Regatul Unit, British Airways a fost amendată cu suma record de 183 de milioane de lire pentru încălcările săvârșite anul trecut asupra prelucrării datelor cu caracter personal, din cauza unei erori a sistemului de securitate.

Amenda aplicată de Biroul Comisarului pentru Informații (ICO- Information Commissioner’s Office) se datorează unui incident în care utilizatorii platformei companiei aeriene au fost redirecționați de pe un site fraudulos. Se presupune că sistemul de securitate a fost hack-uit și astfel datele cu caracter personal ce aparțineau unui număr aproximativ de 500.000 de clienți au fost furate de atactori.

Datele vizate de atacatori conțin numele, adresa, detaliile de rezervare a călătoriei, adresa e mail precum și datele cardurilor bancare.

Ce prevede GDPR?

General Data Protection Regulation sau Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal a intrat în vigoare în luna mai a anului trecut.

Pentru încălcările aduse datelor cu caracter personal pe care le prelucra compania, prevăzute în alin(5) al art.83 din Regulament, este prevăzută amenda ” de până la 4 % din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior, luându-se în calcul cea mai mare valoare” în cazul unei întreprinderi.

Pedeapsa aplicată pentru British Airways reprezintă 1,5% din cifra de afaceri mondială în 2017, așadar considerabil mai mică decât maximul posibil.

Conducerea companiei engleze are la dispoziție 28 de zile pentru contesta sancțiunea aplicată. Este de crezut că directorul companiei Alex Cruz va acționa ca atare după declarația conform căreia compania aeriană a fost surprinsă și dezamăgită de constatarea ICO, deoarece, susțin ei, British Airways a reacționat rapid la actul infracțional prin care s-au furat datele clienților, a cooperat în desfășurarea anchetei și a îmbunătățit măsurile de securitate.

Elena Udrea revine pe teritoriul și în atenția României!

Articolul precedent

Comisia Europeană a admis inițiativa cetățenească de revizuire a normelor privind organismele modificate genetic

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual