sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

BREAKING: Numirea lui Orban este neconstituțională conform judecătorilor CCR. Vom mai avea alegeri anticipate?

0

CCR le-a dat dreptate social-democraților, declarând că desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională, potrivit surselor G4Media.ro. În urma acestei decizii, Klaus Iohannis va trebui să desemneze din nou, un candidat pentru funcţia de premier. Decizia Curții a venit cu o oră înainte de şedinţa de învestire a Guvernului Orban 2.0.

Luni, 24 februarie, Curtea Constituțională a României a dezbătut sesizarea depusă de președinții Camerelor Parlamentului care se referă la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Judecătorii Curții s-au întrunit în ședință, începând cu ora 11.00, decizia fiind luată cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă”. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

Potrivit documentului semnat de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, conflictul constă în „exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţie, de desemnare, în data de 6 februarie, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru.”

După ce Guvernul Orban a fost demis, Ludovic Orban a fost propus din nou, pe 10 februarie, pentru funcția de prim-ministru și, implicit, pentru formarea listei de miniștri și a unui plan de Guvernare.

Cum se ajunge la anticipate?

Pentru a se ajunge la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, va trebui ca Președintele să utilizeze prorogativele de putere oferite prin Constituție, la art 89, anume dizolvarea Parlamentului.

Acest lucru va fi posibil doar la solicitarea discreționară a Președintelui, dacă în termen de 60 de zile de la prima solicitare de acordare a votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul refuză învestirea a două propuneri de Guvern.

Termenul de 60 de zile ce trebuie împlinit pentru dizolvarea Parlamentului curge de la data la care premierul propus depune lista și programul de Guvernare. Din moment ce numirea lui Orban a fost complet neconstituțională, termenul de 60 de zile va curge de la depunerea listei și a programului de guvernare de către un viitor premier propus de către președintele Iohannis.

Instituțiile românești monitorizează situația coronavirusului. În Arad au fost suspendate cursurile unei facultăți

Articolul precedent

LIVE: Președintele Iohannis: „Nu avem niciun caz de coronavirus înregisrat în România”. Șeful statului convoacă CSAT pentru miercuri. Scenariul alegerilor anticipate merge mai departe

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual