sursa foto: radioromanul.es
FactualSpot

BREAKING NEWS: Alertă cu bombă la Tribunalul București

0

Potrivit unor surse ale redacției PeROL.ro, o amenințare cu bomba o fost lansată asupra instituției Tribunalului București. Clădirea este evacuată și o echipă a forțelor de ordine vor face verificări pentru a stabili dacă alerta se confirmă sau nu.

Specialiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție din Municipiul București care au fost solicitați de către jandarmii ce efectuează paza sediul Tribunalului București, au stabilit că a fost o alarmă falsă.

Președintele Tribunalului București, Laura Radu, a spus că activitatea instanței a fost foarte afectată deoarece timp de cel puțin 3 ore sediul instituției a fost eliberat, iar ședințele programate au fost decalate.

LEGISLAȚIA APLICABILĂ ÎN CAZUL AMENINȚĂRILOR DE TERORISM

În mare parte, autorii amenințărilor false cu bombe sunt minori sau persoane cu probleme psihiatrice, astfel încât aceștia nu primesc condamnări cu închisoarea.

Însă legislația prevede, în art. 38 din Legea nr. 58/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, că: „Alarmarea fără un motiv întemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul securității naționale sau de menținere a ordinii publice, cu privire la săvârșirea unui act de terorism, efectuată în realizarea oricăruia din scopurile prevăzute la art. 1, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.”

Astfel încât, chiar dacă persoana care a lansat amenințarea nu a alertat în mod direct organele de poliție, ea tot riscă închisoarea sau o amendă penală, deoarece actul a dus la intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic.

Prin acte de terorism înțelegem, tot din Legea nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:

a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;

b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;

c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

Platforma YouTube a interzis videoclipul de promovare al lui Putin, realizat cu ocazia referendumului, în care instigă la ură

Articolul precedent

Scandal în Prelungirea Ghencea: Aurelian Bădulescu, viceprimarul PSD al Capitalei, nu îl lasă pe Nicușor Dan să susțină o conferință de presă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual