sursa foto: oradesibiu.ro
SpotVideo

BREAKING: Camera Deputaților a votat abrogarea recursului compensatoriu

0

UPDATE 12.30: Proiectul de lege a fost votat cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Acest lucru înseamnă că legea urmează să fie trimisă spre promulgare Președintelui României.

Victor Ponta venise la tribună, ulterior votării, pentru a declara că a fost o greșeală faptul că în Legea recursului compensatoriu au fost incluși și condamnații pentru fapte grave și cu violență. „Problema este că se abrogă o lege negociată cu CEDO și care se aplică în continuare. Mi-aș fi dorit să se schimbe ceea ce trebuie schimbat și să rămână ceea ce e bun. Se pare că heirupismul și populismul trec dintr-o parte în alta când se schimbă guvernarea”, a afirmat Ponta, liderul PRO România.

_____________________________________________________

ȘTIRE INIȚIALĂ: Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 4 decembrie, a Camerei Deputaților se regăsește propunerea legislativă de abrogare a recursului compensatoriu. La ora 10.00 au început dezbaterile cu referire la proiectul de lege, în cadrul cărora Camera Deputaților joacă rol de for decizional.

Deputatul Nicușor Halici a precizat faptul că, după abrogarea recursului compensatoriu, PSD va aștepta de la Guvernul PNL „cu mare nerăbdare” soluțiile pe care le va propune pentru a evita sancțiunile din partea CEDO la adresa României din cauza condițiilor din penitenciare.

În urma dezbaterilor ce au avut loc ieri în cadrul Camerei Deputaților, membrii Comisiei juridice au votat în unanimitate raportul de admitere a inițiativei de abrogare a recursului compensatoriu.

Este vorba, mai exact, despre propunerea legislativă de abrogare a Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare şi de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (Pl-x 281/2019).

Raportul Comisiei juridice de marți a fost, însă, doar unul consultativ. În cadrul plenului de miercuri, 4 decembrie, deputații vor decide în fapt dacă prevederile care acordă beneficiul recursului compensatoriu vor fi abrogate. Prima cameră sesizată a fost Senatul care a respins propunerea pe data de 11 iunie a acestui an.

În cazul în care propunerea trece astăzi de Camera Deputaților, persoanele condamnate până la data intrării în vigoare a proiectului legislativ vor putea beneficia în continuare de reducerea executării pedepsei privative de libertate.

„Mâine, legea va merge la votul final și sper să fie adoptată astfel încât șmecheriile introduse de Comisia Specială Iordache, și care au făcut atât de mult rau, să dispară, cel putin pentru viitor, odată pentru totdeauna!, arată fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, ieri, în postarea publicată pe pagina sa de Facebook.

Cristian Bușoi, eurodeputat PNL, noul președinte al Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, după Adina Vălean

Articolul precedent

Klaus Iohannis, declarații la summit-ul NATO de la Londra: „Sunt două teme care vor domina acestă întâlnire”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot