sursa foto: flickr.com
FactualSpot

Brazilia respinge cele 20 mil. de euro oferite din partea G7 pentru combaterea incendiilor din Pădurea Amazoniană

0

În cadrul summitului G7 desfășurat între 24 -26 august la Biarritz, Franța (statul care deține președenția organizației interguvernamentale până la 31 dec 2019) liderii au abordat printre altele și problema globală a incendiilor din Amazon.

Liderii au convenit să acorde 20 de milioane de euro pentru finanțarea utilajelor și avioanelor necesare în lupa cu incendiile de vegetație produse în Pădurea Amazoniană, care, potrivit Institutului  Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE) au înregistrat au creștere de aproape 85% față de anul trecut, numărul lor depășind 74.150 de incendii înregistrate din luna ianuarie.

Sunt realizate contacte cu toate statele din regiune pentru a finaliza angajamente concrete din punct de vedere tehnic și financiar”, a declarat Macron, gazda summitului, potrivit Mediafax.

Reîmpădurirea este de asemenea esențială, însă sunt luate în considerare „diferite rezultate” deoarece „totul depinde de statele din regiunea amazoniană”, a adăugat președintele francez.

Astăzi însă, Guvernul brazilian a respins suma oferită de liderii țărilor membre G7, fără a oferi un argument clar. Jair Bolsonaro, președintele brazilian a acuzat Franța că tratează Brazilia ca pe o colonie, iar consilierul acestuia, Onyx Lorenzoni, a lăsat de înțeles că statul brazilian ar putea oferi lecții oricărei țări în ceea ce privește protejarea pădurilor, refuzând oferta lansată de G7 cu o replică tăioasă: „Vă mulțumim, dar probabil acele resurse ar fi mai relevante pentru reîmpădurirea Europei”.

Recent, Macron s-a opus tratatului de liber schimb între UE și Mercosur pentru că preşedintele Bolsonaro l-a minţit la summitul (G20) de la Osak, nerespectând angajamentele climatice, iar preşedintele brazilian l-a acuzat la rândul său pe omologul francez că vrea să „instrumentalizeze” subiectul „pentru câştiguri politice personale”.

Organizația interguvernamentală a celor 7 puteri statale a propus de asemenea, în cadrul summitului de la Biarritz, organizarea unei strategii pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizației Națiunilor Unite în luna septembrie, informează Digi24.

Ministrul Apărării din Brazilia susține că situația incendiilor de vegetație din Pădurea Amazoniană este ținută sub control. Potrivit declarațiilor sale 44.000 de soldați au fost trimiși pentru a combate incendiile și infracțiunile din zonă. Totuși, prin prisma presei recente, președintele extremist brazilian Bolsonaro, este învinovățit de situația actuală a incendiilor pentru că  că a relaxat reglementările, facilitând defrişările din zonă.

“ALDE uite cum ALDE, dam semnale cu fum să ne vezi de DEPALTE”

Articolul precedent

Klaus Iohannis anunță o declarație publică despre criza politică internă: „Soluții există și eu voi garanta ca acestea să fie constituționale!”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual