EsențialSpot

Bogdan Dima: Multe dintre problemele pe care le intampinam astazi in functionarea statului sunt cauzate de faptul ca cei care pretind si, uneori, castiga puterea nu inteleg ce castiga si, ca atare, o exercita prost

0

Intotdeauna, dar intotdeauna, cea mai importanta miza a democratiei constitutionale a fost sa previna tirania (a unuia singur, a unui grup sau a majoritatii).
Curtea Constitutionala este una dintre cele mai importante autoritati ale statului, dar si cea mai putin inteleasa/acceptata.
Multe dintre problemele pe care le intampinam astazi in functionarea statului sunt cauzate de faptul ca cei care pretind si, uneori, castiga puterea nu inteleg ce castiga si, ca atare, o exercita prost.
Indiferent de partid sau de stilul personal, cei mai multi politicieni confunda exercitarea puterii obtinute la un moment dat cu necesitatea exercitarii sale in mod centralizat si fara limitari.
Daca am pastrat ceva din trecutul nostru profund autoritar in cultura politica autohtona de astazi, apoi asta am pastrat – dorinta comun impartasita a celor care castiga puterea de a o exercita in mod centralizat (sa numim asta tentatia centralismului autoritar).
Permanent, in ultimii 30 de ani, cineva, un grup sau o majoritate politica, incearca sa recompuna si sa exercite in mod centralizat, puterea unica a statului. Aici se afla in splendoarea lor, atat autoritarismul innascut al poporului roman, cat si dovada lipsei sale de educatie cu privire la semnificatia notiunii de democratie constitutionala.
Si din acest motiv, Curtea Constitutionala este in permanenta atacata, i se solicita ferm reformarea din temelii, i se canta schimbarea sau i se stabilesc principii pentru recalibrare.
Simpla existenta a Curtii Constitutionale aduce aminte reprezentantilor politici ca puterea politica dobandita prin alegeri este limitata.
Or, asa ceva este inacceptabil … Iar daca asa ceva este inacceptabil, care este primul lucru pe care il vor cauta detinatorii temporari ai unei puterii politice neintregite? Sa aduca insasi Curtea in interiorul puterii unice exercitate in mod centralizat.
Ma rog, altii mai destepti ca noi au inteles cat de important este sa ai o curte constitutionala puternica, functionala si impartiala.

Curtea Supremă solicită respingerea sesizării CCR formulate de Meleșcanu pentru un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ÎCCJ. Problema ridicată: formarea completurilor de 3 judecători

Articolul precedent

Donald Tusk este noul lider PPE. Siegfried Mureșan ar putea fi ales vicepreședinte. Mesajele europarlamentarului Dan Motreanu și al Președintelui Iohannis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial