sursa foto: Facebook/mae.romania
FactualSpot

Bogdan Aurescu va participa la conferința diplomaților europeni împreună cu Mike Pompeo. Subiectul: relațiile diplomatice transatlantice

0

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 15 iunie 2020, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată prin sistem video-conferință.

Principalul subiect de discuție pe agenda miniștrilor va viza relațiile transatlantice, cu participarea secretarului de stat american, Mike Pompeo. Miniștrii vor avea o discuție strategică, cu accent pe importanța parteneriatului UE-SUA.

Unul din punctele de interes  reprezintă consecințele internaționale ale crizei generate de pandemia COVID-19 și modalitatea de consolidare a cooperării transatlantice, inclusiv din perspectiva conjugării eforturilor Uniunii Europene și  ale SUA pentru combaterea dezinformării.

O altă temă pe care o vor aborda miniștrii europeni cu oficialul american va fi relația cu China, cu obiectivul de a spori dialogul și coordonarea UE-SUA pe acest palier.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu oficialul american privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), respectiv Vecinătatea Estică, cu accent pe situația din Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu  va aduce în discuție tema securității energetice și a conectivității, un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potențialul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie aprofundat. De asemenea, va sublinia necesitatea menținerii unei prezențe americane solide în zonele afectate de conflicte prelungite, în special din Vecinătatea Estică.

Ieri cu prilejul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, ministrul Bogdan Aurescu împreună cu ambasadorul SUA la București Adrian Zuckerman și de asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA Philip T. Reeker au inaugurat o expoziție virutuală realizată de Ministerul Afacerilor Externe.

Prelungirea mandatelor aleșilor locali merge spre promulgare, după votul acordat de deputați. Decizia perioadei alegerilor stă acum în mâna Parlamentului

Articolul precedent

Guvernul discută astăzi posibilitatea prelungirii stării de alertă. Ciolacu: PSD nu va vota o prelungire mai mare de 15 zile

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual