sursa foto: Facebook.com/mae.romania
FactualSpot

Bogdan Aurescu referitor la Brexit: „Nu e niciun prilej de panică”. Cum obții drept de ședere în UK și care va fi situația românilor post-Brexit

0

Astăzi este ultima zi în care Marea Britanie este stat membru al Uniunii Europene, urmând ca la ora 23:00 (ora locală UK) Brexit-ul să se înfăptuiască, un moment istoric al comunității europene în care UK devine stat terț după 47 de ani de la aderare.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va intra într-o perioadă de tranziție care va dura până la finalul lunii decembrie 2020, timp în care se va aplica același regim juridic ca până în prezent.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat faptul că drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, nu se schimbă cel puțin până în 2021, continuând sa se aplice legislația europeană aplicabilă și în momentul de față.

Ministrul spune „cel puțin” până anul viitor deoarece există posibilitatea prelungirii perioadei de tranziție,  o singură dată, cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luată de către Comitetul mixt UE-UK (EU-UK Joint Committee) înainte de 1 iulie 2020.

„Ar trebui ca de la începutul lunii martie să înceapă aceste negocieri. Mandatul de negociere ar trebui aprobat în jurul datei de 25 februarie, când are loc un consiliu al Afacerilor Generale. În perspectiva ideală ar trebui ca aceste negocieri să dureze până la sfârșitul lunii octombrie când Consiliul European ar trebui să aprobe rezultatul acestor negocieri.” a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

Ministrul de Externe a mai spus că este un interval destul de scurt de timp în care vor trebui reglementate foarte multe aspecte, în principal privind relațiile comerciale dintre Regatul Unit și UE.

Situația post-Brexit a românilor din Marea Britanie

În baza prevederilor Acordului de Retragere al Regatului Unit din UE, toți cetățenii români/UE care își stabilesc reședința legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE.

Aceste drepturi vor fi garantate în baza obținerii statutului settled sau pre-settled de către cetățenii UE, în urma unei cereri online, în baza unei proceduri simplificate.

Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să depună cerere pentru obținerea statutului settled/pre-settled.

Cererile trebuie depuse în termen de cel mult 6 luni de la încheierea perioadei de tranziție, așadar până în data de 30 iunie 2021.

„Unul din elementele principale asupra căruia noi ne aplecăm și care reprezintă un element de preocupare pentru noi este situația cetățenilor români care ajung în Regatul Unit după ce se termină perioada de tranziție, pentru că acest regim al șederii lor în Regatul Unit nu este prevăzut în Acordul de retragere.” a mai declarat ministrul de Externe.

Prin urmare este important ca negocierile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit să ajungă la o soluție care să asigure un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni, să nu existe regimuri diferite între cetățenii celor 27 de state membre pe teritoriul Regatului Unit.

Cum obții statutul de cetățean settled sau pre-settled

Statutul settled presupune obținerea unui drept de ședere pe teritoriul Marii Britanii pe termen nedeterminat. Cerere în acest sens pot face doar cetățenii UE care au avut reședința legală fără întrerupere timp de 5 ani pe teritoriul Marii Britani .

Statutul de pre-settled presupune obținerea dreptului de a rămâne în Marea Britanie, de către cei stabiliți legal în UK până la 31 decembrie 2020, beneficiind de aceleași drepturi până la acumularea celor 5 ani necesari pentru dobândirea statutului settled. După îndeplinirea acestei condiții, aceștia vor trebui să depună o nouă cerere în vederea obținerii statutului settled.

Membrii de familie ai cetățenilor UE care locuiesc deja sau se alătură acestora în Marea Britanie până la finalul perioadei de tranziție vor putea, de asemenea, să solicite statutul settled, în aceleași condiții. După finalul perioadei de tranziție, membrii apropiați de familie (soți, parteneri civili, părinți și bunici aflați în întreținere, copii aflați în întreținere) vor putea să se alăture cetățenilor UE și vor putea beneficia de aceleași drepturi, dacă relația de familie exista la data de 31 decembrie 2020. Statutul membrilor viitori de familie se află pe agenda negocierilor privind relația viitoare UE-UK.

Cum te înregistrezi pentru obținerea unui nou statut

Cetățenii europeni interesați pentru obținerea statutului settled/pre-settled vor trebui să se înscrie până la 30 iunie 2021 pe un sistemul digital de înregistrare pentru a obține document care va atesta reședința legală a cetățenilor europeni în Marea Britanie după 31 decembrie 2020.

În cadrul procesului de înregistrare va fi verificată doar îndeplinirea condiției reședinței, în acest sens urmând a fi examinată și stabilită identitatea, eligibilitatea, durata șederii și istoricul infracțional. Pentru informații mai detaliate, accesați secțiunea dedicată Brexit de pe pagina web a Ambasadei României în Marea Britanie.

Ministerul Afacerilor Externe  sfătuiește cetățenii români/UE care doresc să rămână în Marea Britanie să obțină și să păstreze orice document care poate face dovada reședinței legale în UK înainte de 31 decembrie 2020 (contracte de muncă, dovada plății utilităților, dovada plății taxelor etc.)

Starea de urgență mondială din cauza coronavirusului din China a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății

Articolul precedent

Guvernul a anunțat reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. „Uniți salvăm Roșia Montană”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual