FactualSpot

Primăria Capitalei blocată prin decizia Curții de Apel

0

După mai bine de un an de la apariția celor 20 de companii ale Primăriei București, acestea s-au dovedit a fi înființate ilegal în urma Hotărârii definitive pronunțate de către Curtea de Apel București.

Litigiul a avut ca obiect anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării societăților pe acțiuni cu capital majoritar al municipalității. Societăţile aveau ca scop  prestarea de servicii publice pentru eficientizarea administrației locale. Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel pentru soluționarea recursului, după ce Tribunalul a respins cererea ca neîntemeiată în luna mai a anului 2017.

Nelegalitatea în cauză, invocată de reclamanții-recurenți Wring Roxana Sanda, Ciceala Ana Maria și USR, se datorează încălcării dispozițiilor Legii 215/2001 privind Administrația Publică Locală. Articolul 45 al acestei legi precizează în cel de-al treilea alineat, necesitatea votului a doua treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție, pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul. După ce instanța de fond a apreciat că hotărârile CGMB au fost adoptate respectând prevederile legale, cu votul majorității simple a consilierilor locali conform art.45 alin(2) din Legea 215/2001, recursul a fost admis de Curtea de Apel pe motivul că hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material.

În cadrul hotărârii este expusă importanţa sistemului derogatoriu special al votului de 2/3 faţă de regula majorităţii, și anume pentru a se proteja patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale. Caracterul necesar al acestei proceduri este susţinut și de reclamanţii-recurenţi în cauză, considerând că astfel pot fi evitate abuzurile de majoritate, respectiv situaţiile în care formaţiunile politice care deţin majoritatea în consilii pot decide în mod exclusiv asupra administrării  întregului patrimoniu al unităţii administrativ-teritoriale.

Pe baza acestor considerente, Curtea a admis cererea și, în consecinţă, a pronunţat o hotărâre definitivă  prin care a decis asupra anulării actelor contestate.

Deși aspectele juridice par simple, în practică, Primăria Capitalei se confruntă cu un adevarat blocaj instituțional.

În acest sens, deși urmăresc scopuri diferite, PNL, ALDE, PMP și PSD își doresc găsirea unei soluții legale care să diminueze impactul pe care îl are această Hotărâre judecătorească, în vreme ce USR dorește aplicarea unui adevarat „restitutio in integrum”.

Astfel, toate cele 5 partide, având rezolvări diferite pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătorești, au contribuit la crearea unui adevarat blocaj instituțional în Primărie, aspect care în final, îi va afecta pe bucureșteni.

Va avea Kövesi competența ca procuror-șef european să conducă ancheta „Tel Drum”?

Articolul următor

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *