sursa foto: ordinea.ro
FactualSpot

Bilanțul oilor salvate din Portul Midia: 180 de supraviețuitoare din totalul de 14.600. Animalele vor fi aduse la București

0

Din cele 14.600 de oi care se aflau pe vasul răsturnat la sfârșitul lunii noiembrie, în portul Midia, 180 vor fi aduse la București. Oile au fost preluate de o asociaţie pentru protecţia animalelor, iar pentru acestea a fost amenajat un sanctuar. 

Inițial au fost salvate 250 de oi, însă au supraviețuit doar 180. Animalele sunt transportate vineri, 10 ianuarie, la București, de unde vor fi duse la o fermă din Periș, unde vor rămâne pentru tot restul vieții lor sau până vor fi adoptate. Pe de altă parte, mii de cadavre încă plutesc în apă.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat pe 24 noiembrie în Portul Midia. ONG-urile au acuzat autoritățile că nu s-au implicat în recuperarea animalelor, însă acestea au arătat că nu au putut acționa întrucât nu există o procedură pentru astfel de cazuri. În urma incidentului, mai multe organizaţii au protestat faţă de exportul de animale vii.

CUM PROTEJEAZĂ LEGEA ANIMALELE?

Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor arată, în art. 13 că „Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, din considerente privind protecția animalelor sau conservarea speciilor de animale existente pe teritoriul țării, poate impune anumite condiții, precum și limita sau interzice importul, exportul, tranzitul și comerțul cu animale, ținând cont de reglementările comunitare.”

De asemenea, art. 14 prevede obligații pentru transportatori, și anume: „de a transporta animalele în condiții corespunzătoare, în funcție de specie, sex, vârstă, categorie de producție, pentru a evita rănirea sau epuizarea fizică a acestora. Condițiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.”

Conform anexei privind mijloacele de transport, ce însoțește Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97: „Mijloacele de transport, containerele și accesoriile acestora sunt proiectate, construite, întreținute și utilizate astfel încât:

  • (a) să se evite rănirea și suferințele animalelor și să se asigure siguranța acestora;
  • (b) să protejeze animalele în condiții atmosferice nefavorabile, de temperaturi extreme și de modificările nefavorabile ale condițiilor meteorologice;
  • (c) să fie curățate și dezinfectate;
  • (d) să nu permită evadarea sau căderea animalelor și să poată rezista la stresul provocat de mișcările din timpul transportului;
  • (e) să asigure menținerea unei calități și cantități de aer adecvate speciilor transportate;
  • (f) să permită accesul la animale, pentru a se asigura îngrijirea și inspectarea acestora;
  • (g) să aibă podele cu suprafață antiderapantă;
  • (h) să aibă podele care să minimizeze riscul de scurgere a urinei sau a fecalelor;
  • (i) să dispună de mijloace de iluminare suficiente pentru inspectarea și îngrijirea animalelor în timpul transportului.”

Dovezile arată că o rachetă a atacat avionul prăbușit după decolarea din Teheran. Cum s-a putut întâmpla atacul „din greșeală”?

Articolul precedent

Președintele și premierul: alegerile anticipate, cea mai bună opțiune pentru România. Care este procedura de declanșare a acestora?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual