sursa: baroul-bucuresti.ro
Din practicăSpot

Baroul București: alegeri pentru cel mai mare barou din sud-estul Europei și lipsa de interes a avocaților-alegători

0

Pe data de 4 mai 2019, la Sala Palatului, vor fi organizate alegerile pentru organele de conducere ale Baroului București.

Pe lângă faptul că aceste alegeri sunt de o importanță deosebită pentru viitorul profesiei de avocat, trebuie precizat că Baroul București reprezintă și cel mai mare barou din sud-estul Europei.

Cu toate acestea, alegerile se vor desfășura în același mod: netransparent și în necunoștiință de cauza.

La ce anume ne referim atunci când spunem că alegerile nu sunt transparente. Evident, nu contestăm procedura sau modalitatea în care Baroul București a înțeles să organizeze aceste alegeri. Din acest punct de vedere, transparența a fost mereu asigurată, la conducerea baroului fiind mereu adevărați profesioniști în drept care au respectat atât rigorile procedurale și mai ales, pe cele legale.

Totuși, atunci când vorbim despre lipsa transparenței, avem în vedere faptul că Baroul București nu a asigurat o platformă comună pentru candidații care s-au înscris în cursa electorală. Pe o asemenea platformă s-ar fi putut prezenta în format video și în format electronic programele electorale ale fiecărui candidat, s-ar fi putut organiza dezbateri și s-ar fi putut adresa întrebări de către alegători.

În lipsa unei asemenea platforme, evident, majoritatea alegătorilor va vota în necunoștință de cauză, la fel cum s-a votat și în anii precedenți.

Acesta este și motivul pentru care, aproape de fiecare dată când sunt organizate alegeri pentru organele de conducere ale Baroului București, nu se realizează cvorum la prima Adunare Generală.

A doua convocare va avea loc în data de 19 mai 2019.

În acest an, în cursa electorală pentru funcția de decan al Baroului București, s-au înscris avocații:

  • – Aurel Ciobanu
  • – Ion Dragne
  • – Cristian Alin Gadea
  • – Maria Marcu
  • – Sorin Dinu Maduta
  • – Claudia Ramona Pop
  • – Mihnea Octavian Stoica

Nu putem decât să le urăm succes unor astfel de profesioniști, însă ne este greu să nu observăm problemele numeroase cu care se confruntă avocații din Baroul București. Totodată, observăm o nemulțumire constantă a avocaților din Baroul București cu privire la modul în care au fost gestionate mandatele anterioare.

Cu toate acestea, lucrurile înaintează într-o logică firească ce este impusă chiar de către părțile implicate în acest “proces”. Pe de-o parte, organele de conducere (oricare au fost acestea) profită de această pasivitate a “nemulțumiților” și, pe cealaltă parte, nemulțumiții își exprimă supărările prin birourile în care lucrează, pe holurile instanțelor, cu ocazia diverselor întâlniri și în general, oriunde mai puțin în cadrul instituțional, atunci când aceste nemulțumiri ar putea căpăta substanță.

Curtea Constituțională a Turciei a decis cu privire la încălcarea drepturilor jurnaliștilor Kadri Gursel și Murak Aksoy de către regimul Erdogan

Articolul precedent

Opinia DNA despre modificările legislației penale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică