sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Avocatul Poporului se sesizează în cazul crimelor din Caracal la nici 24 de ore de la momentul la care i-am solicitat acest lucru prin Analiza PeROL

0

În cursul zilei de ieri, redacția PeROL a făcut o analiză prin care a criticat-o pe doamna Weber, Avocatul Poporului, pentru că nu s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul crimelor din Caracal. (vezi analiza AICI)

PeROL a pus această problemă în exclusivitate, apoi cu ajutorul celor de la Newsweek.ro am reușit să punem presiune în acest sens.

Azi, la nici 24 de ore de la publicarea analizei PeROL, Avocatul Poporului a anunțat că se va sesiza din oficiu cu privire la modalitatea în care au înțeles autoritățile să își exercite competențele.

Redăm mai jos comunicatul apărut pe site-ul instituției:

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigațiile și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) și art. 49 din Constituția României privind accesul liber la justiție, dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, nivelul de trai și protecția copiilor și a tinerilor.

În cadrul investigațiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcționarea, procedurile și timpul de reacție în cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În același timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Județene, Prefecturile, dar și Ministerul Educației vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intrajudețean (pentru toți cetățenii României), dar și transportul elevilor către și dinspre școli.

Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât și Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal, în luna aprilie 2019. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenți de ordine publică (din teren) în unitățile administrativ-teritoriale, respectiv județe, orașe și comune. În același timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliției Române în care va solicita o evidență, precum și detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la disparițiile de copii. Colaborarea între unitățile școlare și organele de poliție, în vederea asigurării protecției elevilor, dar și a semnalării eventualelor dispariții, se va afla și ea în atenția Avocatului Poporului.

La finalul investigațiilor, Avocatul Poporului va formula Recomandări și va elabora un Raport Special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României și va fi prezentat opiniei publice.”

CCR s-a pronunțat asupra modificărilor aduse codurilor în materie penală: NECONSTITUȚIONALE

Articolul precedent

Ce a avut de spus Președintele la confirmarea neconstituționalității codurilor penale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual