sursă foto: biziday.ro
FactualSpot

Avocatul Poporului cere miniștrilor Educației și Sănătății să clarifice procedura de predare on-line a profesorilor de peste 60 de ani și a celor cu boli cronice

0

Avocatul Poporului face un apel către Monica Anisei, ministrul Educației și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, prin care solicită acestora să identifice modalitatea de predare on-line a profesorilor care prezintă comorbidități, precum cei cu boli cronice și a celor cu vârsta de peste 60 de ani. Solicitările de clarificare apar în urma unor nelămuriri, deoarece ministrul sănătății a declarat că profesorii care au boli cronice pot opta pentru predare on-line, dar conform legislației în vigoare, medicul de medicina muncii emite un aviz în care se stabilește dacă lucrătorul este apt sau inapt de muncă.

Astfel, Avocatul Poporului consideră că o eventuală desfășurare a activității de predare online a profesorilor vizați ar ridica o serie de probleme de natură a crea dificultăți și cere clarificarea următoarelor aspecte:

1.Dacă unitatea de învățământ este obligată să angajeze sau să continue derularea raporturilor de muncă cu cadrul didactic care a prezentat adevirința de la medicul curant, având în vedere particularitățile desfășurării activității de telemuncă.

  • Telemunca, legiferată în România de Legea 81/2018, este definită ca forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod voluntar, îndeplinește atribuțiile specifice funcției pe care o deține, în alt loc de muncă decât cel amenajat de angajator, cel puțin o zi pe lună, utilizând tehnologia informației și comunicațiilor. Telesalariatul are obligația de a-și stabili și organiza programul de lucru în acord cu angajatorul său.

2.Ce documente trebuie să prezinte persoana de peste 60 de ani pentru a se putea încadra în vederea predării on-line sau aplică toate cadrele didactice peste 60 de ani, fără nici o discriminare?

3.Cine asigură echipamente, logistica și resursa umană necesare pentru cadrul didactic care predă on-line în vederea desfășurării în condiții corespunzătoare a orelor on-line?

4.Cum se va încheia actul adițional la contractul individual de muncă pentru cadrele didactice care predau on-line?

  • Conform Legii 81/2018, în cazul activităţii de telemuncă, contractul individual de muncă conţine, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. și perioada şi/sau zilele în care telesalariatul îşi desfăşoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator.

6.Dacă este prevăzut același salariu atât pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea on-line cât și pentru cei care prestează activitatea în cadrul unității de învățământ?

7.Dacă se are în vedere acordarea unui beneficiu(sub forma unei indemnizații) cadrelor didactice care își desfășoară exclusiv activitatea prin prezența fizică la unitatea școlară, în starea de alertă?

 

 

 

 

Testare COVID-19 în loc de 14 zile de izolare? Ludovic Orban: În cursul acestei săptămâni decidem

Articolul precedent

O canadiancă a fost arestată pentru că i-ar fi trimis o scrisoare otrăvită lui Donald Trump

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual