sursa foto: economica.net
FactualSpot

Avocații se conformează obligațiilor din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

0

În urma publicării în Monitorul Oficial nr. 589 din 18 iulie 2019 a Legii nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, entitățile raportoare s-au conformat obligațiilor. Anume, avocații se conformează obligațiilor ce le revin potrivit prezentei legi, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia (art. 60, alin. 3).

Art. 5 alin (1) din Lege prevede că „Intră sub incidența prezentei legi următoarele entități raportoare: lit. f – notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistență pentru întocmirea sau perfectarea de operațiuni pentru clienții lor privind:

  • cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acțiuni sau părți sociale ori elemente ale fondului de comerț,
  • administrarea instrumentelor financiare, valorilor mobiliare sau a altor bunuri ale clienților,
  • operațiuni sau tranzacții care implică o sumă de bani sau un transfer de proprietate,
  • constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare,
  • organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcționării sau administrării unei societăți,
  • constituirea, administrarea ori conducerea unor astfel de societăți, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare,
  • precum și în cazul în care participă în numele sau pentru clienții lor în orice operațiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile.

Obligațiile avocaților, în calitate de entități raportoare, sunt de a raporta (i) tranzacțiile suspecte și (ii) tranzacțiile în numerar în lei sau în valută a căror limită reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro.

Până în prezent, nu au fost adoptate norme cu privire la forma și conținutul rapoartelor sau cu privire la metodologia de transmitere a acestora, urmând a se adopta prin ordin al președintelui Oficiului Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Pe de altă parte, pe site-ul ONPCSB, pot fi găsite formulare cu privire la raportarea tranzacțiilor suspecte precum și a tranzacțiilor în numerar și se pot transmite în format electronic, în urma obținerii contului și a parolei de la ONPCSB.

Parlamentul European a votat Rezolutia privind Pactul Ecologic European. Dan Motreanu: “Din pacate amendamentele Romaniei au fost respinse”

Articolul precedent

Problema nerespectării statului de drept în Ungaria și Polonia. Parlamentul European a adoptat rezoluția

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual