sursa foto: Facebook
FactualSpot

Avocații protestează pe scările Curții de Apel pentru organizarea deficientă a examenului de definitivat

0

UPDATE: Comisia Permanentă a U.N.B.R. a decis să anuleze cele 9 grile cu răspuns prin omisiune, urmând ca miercuri să soluționeze toate contestațiile depuse în termen. Alte 4 grile vor fi corectate în barem.

Nemulțumiți de organizarea examenului de definitivat pentru absolvirea INPPA (Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților) avocații membri ai mai multor barouri din țară au desfășurat luni seară un protest spontan pe scările Curții de Apel București.

Simultan, la mai multe instituții din țară sute de avocați și-au manifestat nemulțumirea deficiențelor din sistemul de examinare.

Fostul decan al Baroului Cluj și membru în Consiliu, avocatul Mircea Pop, și-a dat demisia din funcția de director executiv adjunct al INPPA Centrul Teritorial Cluj în semn de solidaritate cu avocații stagiari care au protestat.

În data de 15 noiembrie, avocații stagiari în anul al II-lea al pregătirii profesionale inițiale din cadrul structurii centrale al INPPA au susținut examenul de absolvire. În cursul a 3 ore de examen cursanții trebuie să soluționeze 50 de grile din 5 materii de bază.

Pentru promovarea examenului, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 30 de întrebări grilă deschisă.

Protestul avocaților are la baza mai multe nemulțumiri. Astfel, în cadrul examenului sus-menționat au fost 9 răspunsuri (20%) fără nicio variantă de răspuns, iar pentru a răspunde corect la acele întrebări, trebuia să nu completezi nimic în dreptul acelor grile. Mai exact, răspuns prin omisiune.

Mai mult, canditații nu au fost anunțați în prealabil, nici de către organizatorii acestui examen, nici de ăatre supraveghetori că există această posibilitate, fiind doar o mențiune pe foaia verso a examenului, pe care mulți nu au sesizat-o.

„Având în vedere ca o asemenea omisiune a răspunsurilor (a lăsa grile necompletate) se asimilează cu o frauda a examenului, mulți dintre candidați nu au „răspuns” prin necompletare, drept urmare au pierdut din start 9 grile.” a spus unul dintre candidați pentru redacția PeROL.

Este primul an în care examenul de definitivat conține astfel de grile fără nicio variantă corectă de răspuns. De asemenea, nemulțumirile care i-au adus în stradă pe tinerii avocați fac referire și la timpul insuficient alocat examenului din acest an raportat la dificultatea grilelor, cât și la enunțurile incoerent formulate.

În mod normal avocații stagiari urmează cursuri de pregătire și perfecționare atât în vederea examenului, cât și pentru profesia de avocat, pe parcursul a 2 ani, însă pentru generația care a promovat examenul de admitere în 2018, pregătirea s-a desfășurat numai câteva luni.

Interes si devotament pentru cei mai tineri dintre avocați din partea INPPA este 0, iar confraternitatea de care se vorbește în jurul nostru, a rămas doar un principiu scris pe o foaie. Vom lupta pentru dreptatea noastră!” spune un tânăr avocat stagiar care a susținut examenul.

 

Organizarea și desfășurarea examenului de absolvire sunt realizate de o comisie desemnată de Comisia Permanentă a U.N.B.R., în baza propunerilor transmise de conducerea executivă a structurii centrale a I.N.P.P.A., respectiv a centrelor teritoriale ale acestuia. Comisia de examen este prezidată de conducerea executivă a l.N.P.P.A.

Trei președinți într-o săptămână. Punerea sub acuzare a lui Vizcarra a adus Peru într-o criză politică

Articolul precedent

Fostă directoare AJOFM, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual