sursa foto: cdahomefinder.com
Din practicăSpot

Autorități luate prin surprindere vs. cetățeni nepăsători. Cine trebuie să strângă zăpada?

0

Anual, autoritățile române sunt luate prin surprindere de venirea zăpezii. Asta nu mai e neștiut de nimeni. Ce a rămas de lămurit ar fi problema zăpezii. A cui este responsabilitatea de a deszăpezi strada, cine ar trebui să curețe trotuarul de la bloc și cine dă jos zăpada de pe mașină?

Obligaţiile şi răspunderile revin atât autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor publice, agenţilor economici şi cetăţenilor, pentru buna gospodărire a localităţilor, pentru instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie pe teritoriul acestora, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21 din 30 ianuarie 2002, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Art. 5 arată că autorităţile şi instituţiile publice, precum şi agenţii economici au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, imprejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea, iar, conform art. 6, cetăţenii au obligaţia să asigure îngrijirea locuinţelor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, imprejmuirilor şi sa păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun.

Dacă ar fi, prin urmare, să împărțim pe categorii:

  • Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primării au obligaţia să asigure, în condiţiile legii: f) curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheții de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile (art. 8 – OG 21/2002);
  • Cetăţenilor le revin următoarele obligaţii: f) îndepărtarea zăpezii şi a gheții de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri (art. 10 – OG 21/2002). Potrivit art. 11, asociaţiile de proprietari vor prelua, potrivit prevederilor legale, unele dintre obligaţiile ce revin cetăţenilor, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe, şi vor răspunde pentru realizarea acestora în faţa autorităţilor administraţiei publice locale.

Așadar, asociațiile de proprietari trebuie să se ocupe de mai multe aspecte:

  1. Să încheie contracte de deszăpezire cu societăți specializate, astfel încât imediat după oprirea ninsorii acestea să intervină imediat. În lipsa unui astfel de contract, se găsesc foarte greu societăți care să dețină echipamente de deszăpezit disponibile.
  2. Să se aprovizioneze din timp cu materiale antiderapante, nisip, lopeți, orice alte unelte sau materiale necesare.
  3. Să verifice atribuțiile firmei de curățenie sau a personalului angajat în acest scop pentru a fi acoperită și activitatea de deszăpezire a căilor pietonale de acces, eventual a trotuarelor și rigolelor.

Astfel încât, înainte să aruncăm vina în stânga și în dreapta, trebuie să dăm dovadă de buni gospodari și să ținem cont că deszăpezirea trotuarelor din faţa curţilor şi caselor de pe celelalte străzi cade în responsabilitatea cetăţenilor, iar deszăpezirea străzilor, piețelor și a locurilor publice cade în responsabilitatea consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi a consiliilor locale ale sectoarelor acestuia, precum şi a primăriilor, aşa s-a stabilit prin Ordonanţa Guvernului nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Peste 600.000 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei în România. În ultimele 24 de ore au fost depistate 5.459 de cazuri noi

Articolul precedent

Comisia Europeană a finanțat un proiect CNCD, în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice, de a elabora un ghid pentru profesori privind combaterea discriminării în clasă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică