Începând de astăzi, luni, 26 august, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București.
E vorba despre aproximativ 800 de străzi pe care circula transportul public. Municipalitatea nu va ridica mașinile de pe străzile micuțe, secundare, dă asigurări Tudor Ionescu, consilier general municipal. Puteți consulta AICI lista străzilor administrate de Primăria București.
Șase platforme nou-nouțe ale companiei municipale de transport vor acționa pentru ridicarea mașinilor staționate ilegal în Capitală, în momentul în care vor fi sesizate de polițiștii rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, ori poliţişti locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti.
Autoturismele ridicate vor fi duse în două spații amenajate din sectoarele 1 și 6 ale Capitalei. Eliberarea vehiculului se va face numai proprietarului, deţinătorului ori utilizatorului legal al acestuia şi doar după achitarea tarifelor de ridicare, transport şi depozitare, în baza certificatului de înamtriculare în original sau al oricăui act din care să rezulte dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului şi a unui act de identitate al solicitantului.
Tarifele stabilite pentru ridicare/transport/depozitare
Tarifele de ridicare sunt:
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Tarife de transport sunt:
- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv;
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone
În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.
Perioada maximă de depozitare a vehiculelor ridicate este de un an.
Avocatul Poporului contestă hotărârea Consiliului General al Municipiului București. Primarul Firea oferă o replică dură. Ce prevede Legea poliției locale
Avocatul Poporului a cerut Prefectului Municipiului București să atace în contencios hotărârea invocând faptul că poliția locală nu ar avea competența de a acționa „în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor principale, astfel după cum aceasta este reglementată de lege”.
„Avocatul Poporului solicită reprezentanților administrației publice locale să dispună măsurile care se impun pentru amplasarea, în zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care să conțină informațiile necesare astfel încât eventualii contravenienți să fie informați atât în legătură cu sancțiunile aplicabile, cât și cu posibilitatea recuperării autovehiculului.” se mai precizează în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al instituției Avocatul Poporului.
Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea, a folosit platforma Facebook pentru a oferi replica instituției.
Adevărul este că poliția locală are atribuții strict determinate în domeniul circulației pe drumurile publice prin Legea 155/2010 a poliției locale.
Astfel, în capitolul III intitulat Atribuțiile poliției locale, art.7 lit.h) este reglementat astfel:
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
h)constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;
Comentarii