sursa foto: ee24.com
FactualSpot

Au fost puse bazele Colegiului de Informații European. 23 de state semnatare, printre care și România

0

Miercuri, 26 februarie, douăzeci şi trei de ţări au validat, la Zagreb, crearea oficială a unui Colegiu de Informaţii european, o platformă inedită de schimburi menită a consolida cultura serviciilor secrete pe un continent îngrijorat în legătură cu autonomia sa strategică, conform informațiilor Agerpres.

Cele 23 de ţări, majoritatea membre ale Uniunii Europene, au parafat o scrisoare de intenţie, punând în practică o idee ce a luat naștere în septembrie 2017, propusă de către preşedintele francez Emmanuel Macron privind crearea unei „Academii de Informaţii.”

Colegiul are ca scop favorizarea dialogului „strategic între comunităţile de informaţii din Europa”, o mai bună transmitere a informațiilor „decidenţilor şi cetăţenilor” privind mizele acestei discipline şi dezvoltarea unei reflecţii academice prin publicaţii, conform unui comunicatul transmis după ceremonia de semnare.

Colegiul, din care face parte și România, ar urma să se reunească de trei sau patru ori pe an pe tematici stabilite, propunându-și să fie „un loc de reflecţie, de schimb şi de influenţă”, având ca obiectiv „să transmită cultura serviciilor de informaţii în rândul decidenţilor” politici de pe continent într-un context geostrategic în plină bulversare, potrivit Coordonării naţionale a serviciilor de informaţii şi a luptei împotriva terorismului (CNRLT).

„Nu este o platformă de schimburi de informaţii secrete, există instrumente pentru asta la îndemâna serviciilor”, a adăugat CNRLT, care arată importanța „de a consolida autonomia strategică între partenerii europeni.”

„Serviciile de informaţii sunt considerate ca unul dintre instrumentele strategice ale apărării. Dacă vrem să creştem capacitatea strategică de apărare la nivel european, trebuie, evident, să creştem capacitatea serviciilor de informaţii”, a mai prezentat sursa citată.

LIVE: Primul caz confirmat de contaminare cu coronavirus. Informațiile oferite de ministrul Sănătății și șeful DSU

Articolul precedent

Cum afectează carantina pentru coronavirus salariul angajaților din România? Comunicatul CNAS cu privire la concediul medical

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual