sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Atitudinea Anei Birchall va fi discutată în următoarea ședință CEx. Tensiuni între Ministrul Justiției și PSD

0

Viorica Dăncilă a declarat, pentru Mediafax, că atitudinea ministrului Ana Birchall nu este poziția comună a PSD, iar declarațiile acesteia vor fi discutate în următoarea ședință a Comitetului Executiv.

„Atitudinea doamnei ministru Ana Birchall nu este poziția PSD. Am spus și repet: PSD nu va mai da nicio OUG pe Justiție. Noi ne-am învățat lecția la europarlamentare. Intervenția doamnei Birchall nu e personală, este revocată conform deciziei CCR și eu nu accept, am avut o discuție cu ea și nu accept să implice ministerul în scandal. Este membră PSD, vom vedea atitudinea dânsei în fața colegilor care sunt dezamăgiți, atitudine care dezamăgește. Magistrații trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuție legată de acest aspect în care am subliniat, vom avea în noul CEx, indiferent … dar după moțiunea de cenzură venim cu remanierea Guvernului în plenul Parlamentului”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Ieri, șefa CSM, Lia Savonea, a anunțat că: „În calitate de președinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de atitudinea ministrului Justiției”.

Ana Birchall făcuse declarații în luna septembrie, cu privire la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în sensul că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare, precizând că „sunt două concluzii şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii”.

La sfărșitul lunii august, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis lui Klaus Iohannis o solicitare de revocare a Anei Birchall de la Ministerul Justiției și numirea Danei Gîrbovan în locul acesteia, însă șeful statului a respins-o și nu a semnat decretul de revocare a lui Birchall. În urmă cu câteva zile, noua propunere de interimar pentru Justiție a fost Daniel Duciu.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Ana Birchall, așteaptă, în cursul zilei de miercuri, să primească punctul de vedere solicitat de la CSM, cu privire la raportul GRECO și MCV.

„Legat de multele întrebări pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastră pe GRECO și MCV, vă pot spune că așa cum am comunicat, de altfel, noi am așteptat un punct de vedere de la CSM, dar se pare că CSM era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuțiile Ministerului Justiției și trimițând direct la comisia din Senat. Am solicitat public și în scris aceste clarificări (…) este de datoria mea în calitate de ministru al Justiției să apăr atribuțiile și reputația Ministerului Justiției. Revin și cu această solicitare publică către CSM. Am făcut o revenire și săptămâna trecută să ne transmită în regim de urgență punctul de vedere al CSM cu privire la această analiză. Dacă nu, o să dau publicității analiza pe care, repet, am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituțiile care ne-au transmis și toate asociațiile profesionale”, a spus Ana Birchall.

 

Ponta despre premierul care caută salvarea Guvernului în voturi cumpărate ”la bucată”: Dacă va trece moțiunea, Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la prezidențiale

Articolul precedent

Destăinuirile din înregistrarea premierului Dăncilă alarmează membrii CSM, care solicită președintelui Consiliului, Savonea, sesizarea CCR

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual