sursa foto: leparisien.fr
FactualSpot

Atac terorist într-un oraș din Germania. Un bărbat a furat un camion și a rănit 16 persoane

0

Un bărbat a furat un camion din orașul Limburg, în vestul Germaniei, după care a lovit intenţionat mai multe maşini, luni după-amiază, provocând rănirea a peste 16 persoane înainte de a fi arestat.

Poliția a anunțat ulterior faptul că incidentul din Limburg este catalogat drept un atac terorist. Mai mulți martori la atac l-ar fi auzit pe bărbat spunând de mai multe ori cuvântul ”Allah” și vorbind în arabă.

Conform autorităților germane, bărbatul a furat un camion în jurul orei locale 17.20 din centrul oraşului Limburg și, după ce a parcurs câteva sute de metri, a început să lovească mai multe maşini care aşteptau la semafor în faţa palatului justiţiei, înainte de a fi arestat.

Opt mașini au fost lovite în cursul incidentului. Un purtător de cuvânt al Poliției din landul Hessa a declarat că o persoană este „rănită foarte grav și în stare critică”, potrivit Mediafax.

Șoferul camionului, un bărbat în vârstă de 30 de ani, ce provine din Siria, a fost, de asemenea, rănit. ”Nu dispunem de elemente suficiente de context”, au declarat autoritățile germane luni seara, în timp ce mărturiile pe care le-a strâns presa locală invocau comportamentul imprevizibil al suspectului.

Procurorii din Frankfurt au preluat ancheta, informează postul public de televiziune german ZDF.

Conform Frankfurter Neue Presse, şoferul de drept al camionului a explicat că a văzut un bărbat în vârstă de circa 30 de ani, cu barbă şi ras pe cap, privirea „fixă şi probabil sub influenţa drogurilor”, care i-a deschis portiera autovehiculului staţionat. „L-am întrebat: ce vrei de la mine? Nu a scos niciun cuvânt. I-am pus din nou aceaşi întrebare şi m-a tras afară din camion”, a relatat angajatul unei firme de logistică, adăugând că a fugit ulterior încercând să recupereze autovehiculul.

Autorităţile germane sunt în alertă când vine vorba de atacuri jihadiste. Cel mai brutal din ultimii ani a fost comis în decembrie 2016, când un cetățean de origine tunisiană, Anis Amri, a intrat cu un camion furat într-un târg de Crăciun, la Berlin, şi a ucis 12 persoane.

În aprilie, directorul serviciilor germane de Informaţii Interne, Thomas Haldenwang, era de părere că în Germania se află 2.240 de islamişti cu un ”potenţial terorist”.

Ce înseamnă „terorism”?

În viziunea NATO, terorismul este definit ca fiind utilizarea ilegală sau amenințarea cu utilizarea forței sau a violenței, instigarea fricii și a terorii, împotriva indivizilor sau a bunurilor în încercarea de a constrânge sau intimida guvernele sau societatea sau de a obține controlul asupra unei populații, pentru a atinge obiective politice, religioase sau ideologice.

Prin acte de terorism înțelegem, la nivel național, din Legea nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:

a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;

b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;

c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

Proiect legislativ: Apelarea abuzivă la 112 atrage restricționarea accesului la serviciul pentru apeluri de urgență

Articolul precedent

Șefa CSM, Lia Savonea, sesisează CCR cu un conflict juridic de natură constituțională „față de atitudinea ministrului Justiției”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual