sursa foto: greatnews.ro
FactualSpot

Așteptarea a luat sfârșit. Diaspora va putea vota anticipat, cât și prin corespondență

0

Proiectul legislativ de modificare a normelor în materie electorală a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților în calitate de cameră decizională, după ce luni a fost votat în Senat.

Înainte de a ajunge la votul forului decizional, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a fost trimis la Comisia juridică de disciplină și imunități pentru emiterea unui raport favorabil prin care 229 de amendamente au fost admise, iar alte 14, respinse.

Votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile

Pentru a evita repetarea nedreptăților întâlnite în data de 26 mai în rândul românilor din afara țării, legea a fost modificată astfel încât, în diaspora votul se va desfăşura pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.

În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00„.

Proiectul mai prevede o excepție în cazul în care, la ora încheierii votului în ziua de duminică alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând nu au apucat să își exercite dreptul de vot. Potrivit modificărilor aduse, aceștia vor putea să îşi exercite în continuare dreptul de vot, până la maximum ora 23:59. Astfel, un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală.

Președintele Autorităţii Electorale Permanente(AEP), Florin Mituleţu-Buică, afirmă că procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23,59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.

Românii stabiliți cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea vota și prin corespondeță.

Listele electorale permanente din străinătate cât și cele pentru votul prin corespondență se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate. Un amendament ntrodus la propunerea USR şi PNL prevede ca listele electorale suplimentare din străinătate să fie întocmite și în format pe hârtie, în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi.

Potrivit modificărilor adoptate de Parlament „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate„.

Pentru o organizare cât mai bună, Ministerul de Afaceri Externe va transmite AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.

Proiectul legislativ urmează să fie trimis Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

CCR a decis: completurile de 3 judecători neconstituționale!

Articolul precedent

Ce posturi au prins europarlamentarii romani din grupul PPE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual