sursa foto: REUTERS
FactualSpot

Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord cu privire la regiunea Nagorno-Karabah

0

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat luni, 9 noiembrie, un acord de încetare a ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah, care marchează victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte, relatează AFP, citată de Agerpres.

„La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, potrivit unui comunicat de presă al preşedintelui rus Vladimir Putin, publicat în noaptea de luni spre marţi. Potrivit lui Putin, beligeranţii îşi păstrează în baza acestui acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT, „poziţiile pe care le ocupă.”

Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat, astfel, o „capitulare” a Armeniei: „Am spus că îi vom alunga pe (armeni) de pe pământul nostru ca pe nişte câini şi am făcut-o”, a declarat acesta, calificându-l pe premierul armean drept laș pentru că nu a semnat declaraţia comună în faţa camerelor.

Într-un comunicat postat anterior pe pagina sa de Facebook, premierul armean a arătat că „a semnat o declaraţie cu preşedinţii Rusiei şi Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabah”, iniţiativă „incredibil de dureroasă pentru mine şi poporul nostru. Am luat această decizie după o analiză aprofundată a situaţiei militare”, referindu-se la ofensiva forţelor azere.

La scurt timp după anunţarea acordului, mii de manifestanţi furioşi s-au adunat în faţa sediului guvernului armean şi sute dintre ei au ajuns în incintă, spărgând ferestre şi jefuind birouri, inclusiv o sală de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.

Separatiştii armeni şi forţele azere se luptă de la sfârşitul lunii septembrie pentru controlul asupra zonei Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi din 27 septembrie, potrivit unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu a anunţat niciodată pierderi militare.

România a avut o poziție constantă de încurajare a soluționării pașnice a conflictului, cu respectarea principiilor și normelor de drept internațional, încurajând, de asemenea, părțile să respecte încetarea focului, pentru a susține negocieri pe fond, cu medierea copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE.

Amenzi pentru proteste în Piața Victoriei și pentru manevrarea dronelor în piață

Articolul precedent

Unsprezece tineri afgani, ascunși în două camioane de marfă, descoperiți la Nădlac încercând să treacă ilegal frontiera. Ce riscă aceștia?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual