sursa foto: arabiaweather.com
FactualSpot

Arabia Saudită interzice practica flagelării și a pedepsei cu moartea împotriva minorilor

0

Arabia Saudită a abolit pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile comise de către minori, potrivit unui oficial al monarhiei saudite. Această măsură este adoptată la câteva zile după ce regatul a renunțat la pedeapsa cu flagelarea, solicitând magistraților să o înlocuiască cu condamnarea la închisoare, amenzi sau muncă în folosul comunității.

Diminuarea restricțiilor regimului juridic conservativ islamic, cunoscut sub denumirea de wahhabism, este o mișcare a reformei de modernizare a Regatului Arabiei Saudite, în încercarea de a-și reconstrui o imagine în fața actorilor internaționali după criticile dure adresate în ultimii ani pentru executarea celor care au comis mișcări antipopuliste.

Președintele Comisiei pentru drepturile omului a guvernului saudit, Awwad Alawwad, a confirmat duminică ultima decizie într-o declarație, afirmând că ajută regatul să stabilească „un cod penal mai modern și demonstrează angajamentul regatului de a continua reformele cheie”.

Se crede că în spatele acestor decizii stă fiul regelui Salman, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care a căutat să modernizeze țara, să atragă investiții străine și să reînnoiască reputația Arabiei Saudite la nivel global.

Decretul regal ordonă procurorilor să reexamineze cazurile unor infracțiuni comise de cetățeni din comunitatea musulmană șiită, atunci când inculpații erau minori  și să renunțe la pedepsele capitale în schimbul executării a cel mult 10 ani de închisoare.

Amnesty International a publicat un raport privind condamnările la pedeapsa capitală decise anul trecut la nivel global, în care Arabia Saudită a înregistrat cel mai mare număr de execuții de până în prezent, anume 184. Hotărârea de condamnare la moare poate fi pronunțată pentru omor, viol, apostazie, furt armat, trafic de droguri, vrăjitorie, adulter, sodomie ori homosexualitate.

LIVE: Președintele anunță că școlile, grădinițele și universitățile vor rămâne închise. Elevii din anii terminali vor face pregătiri în regim special începând cu 2 iunie

Articolul precedent

Precizările ministrului Educației cu privire la desfășurarea activităților în învățământ: mediile se încheie fără teze, cu minimum 2 note

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual