sursa foto: blog.tribunjualbeli.com
FactualSpot

Apple și Google nu vor permite utilizarea urmăririi locației în aplicațiile de urmărire a persoanelor infectate cu COVID-19

0

Giganții Apple și Google au declarat luni, 04 mai, că vor interzice utilizarea urmăririi locației în aplicațiile care folosesc un nou sistem de urmărire a contactelor pe care cele două îl construiesc în scopul de a ajuta la încetinirea răspândirii noului coronavirus, potrivit Reuters.

Apple și Google, ale căror sisteme de operare alimentează 99% din telefoanele inteligente, au anunțat luna trecută că vor lucra împreună pentru a crea un sistem de notificare a persoanelor care s-au aflat în apropierea celor care au fost testați pozitiv cu COVID-19. Companiile intenționează să permită numai autorităților de sănătate publică să utilizeze această tehnologie.

Ambele companii au precizat că confidențialitatea și împiedicarea Guvernelor să utilizeze sistemul pentru a înregistra date despre cetățeni a fost un obiectiv principal. Sistemul folosește semnalul Bluetooth de la telefoane în scopul de a detecta întâlniri și nu pentru a utiliza sau stoca date cu privire la locația GPS.

Însă dezvoltatorii de aplicații pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 din mai multe state americane au declarat pentru Reuters luna trecută că este vital să li se permită folosirea de date cu privire locația GPS în corelație cu noul sistem de urmărire a contactelor în sensul de a urmări direcția în care se deplasează focarele și de a identifica zonele cele mai afectate.

Decizia celor doi mari giganți de a nu permite colectarea datelor GPS odată cu sistemul lor de urmărire a contactelor va impune autorităților de sănătate publică să se bazeze pe ceea ce Apple și Google au descris ca soluții instabile.

Experții în domeniul confidențialității au avertizat că orice stocare și publicare de date despre locații ale persoanelor cu problemele de sănătate ar putea face ca întreprinderile și populația să fie expuse la umilință publică, în cazul în care datele ajung la îndemâna publicului larg.

Apple și Google au mai arătat că vor permite unei singure aplicații dintr-o țară să utilizeze sistemul de contact, din dorința de a evita fragmentarea datelor. Companiile au spus, totuși, că vor sprijini țările care optează pentru o abordare statală sau regională și că vor permite statelor americane accesul la sistem.

Din 15 mai, România intră în stare de alertă. Ce urmează și cum se va întâmpla?

Articolul precedent

Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul intentat la CEDO împotriva statului român. Curtea: prin decizia de demitere i s-au încălcat dreptul la liberă exprimare a unei opinii profesionale și dreptul la Justiție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual