sursa foto: quo.es
FactualSpot

Anchetă la spitalele din Craiova, șefii laboratoarelor refuzau testele de la DSP Dolj pentru prioritizarea testelor românilor care voiau să plece în vacanță

0

 

Luna august este luna în care majoritatea românilor pleacă în concediu. În contextul actual generat de coronavirus, cei care pleacă în vacanță în străinătate au nevoie să efectueze un test pentru a afla dacă sunt purtători ai virusului sau sunt în afara oricărui pericol.

Problema a apărut în Craiova după ce în urma unei anchete efectuate de Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au descoperit că șefii de la laboratoarele spitalelor efectuau prioritar testele pentru cei care voiau să plece în vacanță și refuzau să primească pentru testare probele recoltate de către DSP Dolj de la persoanele care se considerau deja suspecte, unele fiind contacte directe ale unor persoane infectate cu virusul.

Conform anchetatorilor „La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal.
Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.
În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.
Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Dacă în urma urmării penale procurorii vor fi siguri de existența infracțiunilor, se va întocmi un rechizitoriu, iar persoanele vinovate vor fi trimise în judecată pentru infracțiunile de abuz în serviciu și  zădărnicirea combaterii bolilor.

Infracțiunea de abuz în serviciu este definită ca fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Ca element de noutate în Codul Penal au fost introduse noi infracțiuni care să combată și prevină răspândirea infecțiilor sau bolilor generate de virusuri. O asemenea infracțiune este și zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută în dosarul penal întocmit la Craiova, prin care nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli duce la pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani.

825 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. România a ajuns la totalul de 79.330 de infectări

Articolul precedent

Peste 150 de suporteri PSG au fost arestați după finala Champions League, ca urmare a confruntărilor dintre fanii echipei și poliție

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual