Sursa: Observator.ro
FactualSpot

Analiză PeROL: Rolul partidelor politice și jocurile de culise pentru noul Guvern

0

Importanța rolului constituțional al partidelor politice

La acest moment, România însumează aproximativ 200 de partide politice (193 mai exact) fapt care este o expresie clară a conceptului de pluralism.

După cum este precizat chiar și în legea fundamentală, pluralismul în societatea românească este o condiție și o garanție a democrației constituționale. Acest principiu director, asigură coexistența pașnică a diferitelor interese și voințe politice ale cetățenilor, care sunt grupate și materializate prin intermediul partidelor politice.

Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.” prevede alineatul al doilea al articolului 8 din Constituție.

Astfel, se observă că scopul partidelor politice este acela de defini și de a exprima voința politică a cetățenilor.

Mai exact, partidele politice sunt instrumentele care ajută la cristalizarea voinței cetățenilor. Aceștia dețin suveranitatea (puterea) însă vor transfera exercițiul ei către guvernanți, prin alegeri.

Mai mult, partidele politice au un rol mai avansat, nu se limitează doar la formarea și exercitarea voinței politice ale românilor. Prin membri săi, partidele participă la constituirea unor autorități publice (art.2 Legea nr.14/2003). De la nivelul Camerelor, al Guvernului și al Parlamentului European, partidele își pot îndeplini misiunea în cel mai concret mod: impun voința politică a populației în modul de exercitare a puterii.

Astfel, explicând scopul partidelor politice, acestea trebuie să identifice cetățenii care împărtășesc aceeași viziune, să încerce să convingă alți cetățeni că viziunea politică pe care o are partidul este cea mai utilă pentru o bună guvernare și în final, SĂ LUPTE PENTRU GUVERNARE!

Reamintim că fiecare actor politic luptă pentru instaurarea, menținerea și exercitarea puterii.

În aceste condiții, scopul constituțional al partidelor politice este acela de a defini și de a ajuta la exprimarea voinței politice a cetățenilor, primind voturi din partea acestora, având ca finalitate guvernarea în interesul celor ce i-au votat.

Pluralismul poate duce însă la o diversitate mult prea vastă pentru a fi posibilă crearea unei puteri politice îndeajuns de mari încât să poată îndeplini acest rol. În acest sens, partidele se pot asocia, constituind o alianță politică.

Astfel, art.35 din Legea nr.14/2003 dispune că “Dacă niciunul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliţii pentru asigurarea guvernării. Coaliţiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziţii privind asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar.”

În cazul în care nu există posibilitatea (ideologică) de a forma o alianță pentru guvernare, abia atunci, acel partid va intra în opoziție.

Un partid politic care și-ar asuma că nu are vocația de a guverna și că nu își dorește să guverneze vreodată, nu poate fi considerat un partid politic.

Cu toate acestea…

Dacian Cioloș – declarație la TVR 1

„Colegii de la USR au declarat că vor susține o moțiune de cenzură care să trimită acasă guvernul Dăncilă, iar apoi poziționarea pentru a susține un nou guvern va depinde de programul politic. Nu am înțeles de la colegii de la USR că intenționează să intre la guvernare, dar ar putea susține un nou guvern în condițiile în care programul politic ar include obiective pe care le avem și noi fixate pentru Alianța 2020 USR-PLUS (…)Alianța va sprijini noul guvern în condițiile în care programul de guvernare al acestui nou guvern are include câteva obiective pe care le avem și noi, dar nu vom face parte din el”.

Dan Barna- declarație la DIGI24

USR  nu va face parte din acest Guvern alternativ non-PSD, dar este dispus să susțină în Parlament un astfel de Guvern alternativ la Guvernul Dăncilă, atâta timp cât acel Guvern va avea printre obiectivele asumate în programul de guvernare o poarte din obiectivele pe care USR  le-a promis României și le are în vedere, obiective asumate și de alianța USR-PLUS care a obținut  un rezultat absolut remarcabil duminică”

Prieten, prieten, dar jocul politic nu ține cont de prietenii

Evident, este de înțeles jocul politic al USR-PLUS. Acestă alianță cunoscând foarte bine dezastrul pe care îl lasă guvernarea PSD, nu dorește să își asume până la alegerile parlamentare, intrarea la guvernare, mai ales în condițiile în care alegerile anticipate nu pot fi organizate (este nevoie de îndeplinirea condițiilor prevăzute în art. 89 din Constituție. Totodată, Parlamentul NU poate fi dizolvat în ultimele 6 luni de mandat ale Președintelui).

Următorul guvern, oricare va fi acesta, va avea foarte mult de tras după guvernarea PSD, motiv pentru care USR+ caută un cal de bătaie, împingând PNL în față, acesta urmând să își asume guvernarea, în vreme ce USR-PLUS ar putea doar să susțină din umbră un asemenea guvern.

Într-o asemenea situație, partidul care ar avea de suferit (din punct de vedere elctoral) până la alegerile parlamentare va fi PNL.  

Totuși, votul fiind clar exprimat împotriva PSD, partidele de opoziție ar fi trebuit să conceapă o alianță de guvernare, ori, după cum am văzut, USR-PLUS refuză să facă acest pas.

Din acest motiv, sunt șanse foarte mari, ca PNL (pe bună dreptate) să refuze și el intrarea la guvernare, motiv pentru care, este foarte posibil ca PSD să guverneze în continuare.

Este adevărat, această situație nu ar fi existat dacă am fi avut alegeri anticipate, însă acest lucru este imposibil din punct de vedere constituțional, având în vedere că alegerile prezidențiale sunt în noiembrie 2019.

Există patru scenarii posibile până la Alegerile Prezidențiale:

1. PSD nu pierde majoritatea parlamentară și guvernează în continuare deși este o forță politică care și-a pierdut legitimitatea (despre cum devine o guvernare ilegitimă, click AICI)

2. PSD pierde majoritatea parlamentară, însă PNL, USR+ și restul forțelor politice refuză să intre la guvernare. În acest caz, sunt două posibilități:

a. Guvern tampon (format din tehnocrați care nu au culoare politică)

b. Guvern PSD, dar care va face ceea ce noua majoritate parlamentară (PNL, USR+ și restul forțelor politice) îi dictează

3. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL, USR+ și restul forțelor politice își asumă guvernarea. Acestă variantă este cea mai corectă pentru electorat.

4. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL își asumă gvernarea, fiind susținut de USR+ (care refuză să își asume intrarea la guvernare). Acestă variantă este cea mai proastă pentru PNL și arată cât de mult parteneriat există între forțele de opoziție.

După Alegerile Prezidențiale există două scenarii:

  1. USR + și PNL să solicite în continuare alegeri anticipate, motiv pentru care Președintele va putea demara procedura de dizolvare a Parlamentului, în condițiile art. 89 din Constituție.
  2. Să nu fie posibilă dizolvarea Parlamentului pentru că PSD nu va fi pierdut majoritatea Parlamentară, motiv pentru care ar putea foarte ușor să evite îndeplinirea condițiilor de la dizolvare.

Condiții pentru dizolvarea Parlamentului:

Art. 89 (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Război în PSD. La ora 18:00 este programat CEx-ul. Declarații contradictorii

Articolul precedent

UPDATE: Decizii luate la CEx-ul PSD! Opoziția pierde un moment important și aruncă ProRomânia în mâinile PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual