sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Analiză PeROL: Restructurare sau remaniere? Explicații juridice pentru „cel mai restanțier” student: Guvernul Dancilă

0

Ieri seară, după ce s-a încheiat ședința de Guvern, Viorica Dăncilă și-a luat rolul de președinte al Partidului Social Democrat și a mers la sediul central de pe Kiseleff unde a avut loc Comitetul Executiv al Partidului. După 3 ore de dezbateri, care au vizat și discuțiile purtate anterior în Guvern, liderul PSD a susținut o declarație de presă pentru a anunța principalele chestiuni stabilite în interiorul partidului.

Punctul de interes a fost cel al solicitării din partea Guvernului, a votului de încredere al Parlamentului.

 ”Vreau să menționez faptul că am vorbit despre situația Guvernului la acest moment și am hotărât ca săptămâna viitoare să mergem în Parlament. Am subliniat de nenumărate ori că nu ne este teamă, vom discuta cu partidele politice, astfel încât să obținem votul de încredere. Pentru că am văzut că au apărut în spațiul public multe lucruri care nu se pliază pe realitatea existentă, lucuri referitoare la această prezență în Parlamentul României. Vreau să subliniez faptul că ne dorim să avem votul de încredere al Parlamentului, dar în cazul în care nu obținem acest vot de încredere, Guvernul nu cade.” a spus Dăncilă în cadrul declarației de presă.

 Nu doar că este neconstituțional ceea ce susține doamna prim-ministru, dar afirmațiile înaintate drept răspuns la întrebările adresate de către jurnaliști au creat o stare generală de confuzie. Atunci când a fost întrebată câte voturi sunt necesare din partea Parlamentului pentru ca executivul să obțină votul de încredere, Dăncilă a răspuns ”încă nu ne-am hotărât dacă vom merge cu o restructurare sau o remaniere, luăm în calcul ambele alternative, pentru un număr de voturi care să ne asigure succesul.”

 ”Am vorbit pe eventualitatea în care vom merge pe restructurare, vom merge pe 19 ministere plus primul ministru. Dacă mergem pe remaniere, trebuie să mai facem și un calcul politic și trebuie să discutăm cu deputații, cu senatorii, să vedem care este părerea fiecăruia.” a mai afirmat aceasta.

CONSTITUȚIA INTERPRETATĂ DE PSD, EXISTĂ ÎNTR-UN UNIVERS PARALEL!

Așadar premierul susține că procedura de acordare a votului de încredere din partea parlamentarilor depinde de modificările pe care le planifică în Guvern.

CÂTEVA EXPLICAȚII PENTRU RESTANȚIERII DIN GUVERN

Într-adevăr, în cazul unei restructurări, precum cea propusă de PSD, în urma căreia Guvernul ar fi format din 19 ministere în loc de 27, este necesar votul de încredere al Parlamentului. Însă, în cazul unei remanieri, singurele instituții implicate în procesul de schimbare a membrilor de Guvern sunt Președintele și însuși Guvernul. Parlamentul nu are nicio implicație în procedura ramanierii și acest lucru ar trebui să fie bine cunoscut deja pentru un prim-ministru care a făcut multiple remanieri în decursul mandatului exercitat în prezent (1 ani și 8 luni mai exact).

Dăncilă nu este însă singura care creează nelămuriri în spațiul public în loc să le rezolve. Președintele executiv PSD, Eugen Teodorovici, a afirmat astăzi următoarele: “ Înțeleg că este mai simplă calea remanierii acolo unde este necesară (susținerea a) jumătate plus unu din cei prezenți în sală (membrilor din Parlament).Mai departe, celelalte variante sunt cele pe care juriștii o să le prezinte, o să discutăm în forul de partid.

MAI MULTE EXPLICAȚII CĂ TOT NU SE ÎNȚELEGE

În primul rând, remanierea guvernamentală nu este supusă votului în Parlament. Așa cum prevede Constituția la art.85 alin(2) și OUG 57/2019 privind Codul administrativ la art.47 alin(1), în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele României, la propunerea prim-ministrului, revocă şi numeşte pe unii membrii ai Guvernului.

Tot la articolul 85 din Legea fundamentală găsim explicațiile ce țin de restructurare. La art.(3) este specificat:  Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Prin sintagma aprobarea Parlamentului legiuitorul face referire la votul de încredere pe care Guvernul trebuie să îl obțină în momentul învestirii sale, din partea majorității deputaților și senatorilor existenți în Parlament. Asta pentru că o dată cu modificarea structurii sau compoziției politice, se schimbă obiectul asupra căruia parlamentarii și-au exprimat încrederea. Așa cum am menționat într-un articol precedent  parlamentarii vor vota în sensul aprobării sau nu a Guvernului Dăncilă 2.0.

CU CE MAJORITATE SE ACORDĂ ÎNCREDEREA

Doamna Dăncilă și PSD susține că votul de încredere se acordă cu majortate simplă (50% +1 din numărul celor prezenți) întrucât în privința restructurării, nu se mai specifică exact cu ce majoritate se votează.

Să explicăm: pentru numirea Guvernului, Parlamentul acordă votul de încredere cu majoritate absolută (50%+1 din numărul total al parlamentarilor).

Când Guvernul este restructurat sau un partid pleacă de la guvernare (schimbarea compoziției politice), Constituția obligă Guvernul să primească din nou votul de încredere.

Și acest vot de încredere urmează regulile stabilite în cadrul acestei proceduri. În mod evident, majoritatea cerută este cea absolută și nu cea simplă. Este nu doar logic, dar este și punerea în aplicare a unor principii generale de drept privind simetria formei.

Având în vedere că au reușit să pice de 4 ori examenul de drept constituțional printr-o singură declarație, nu rămâne decât să fie exmatriculați (că așa e regula, sau posibil PSD să o ignore și pe asta).

”Înălțarea lui Pandele” are loc la fiecare început de an școlar

Articolul precedent

Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual