sursa foto: Wall-Street.ro
FactualSpot

Analiză PeROL: Populația României se va reduce la 13,8 milioane până în 2060! 200.000 de cetățeni părăsesc anual România

0

Ultimele decenii au adus o creștere a populației Uniunii Europene. În momentul de față însă, aceasta întâmpină o tendință accentuată spre îmbătrânire. Asemenea Americii de Nord ori a Asiei de Est, Uniunea Europeană se îndreaptă către o societate în care cetățenii au o durată de viață mai lungă, un nivel de fertilitate scăzut și standarde de studii cât mai ridicate.

Analizând indicatori ai nivelului  de migrație, fertilitate, mortalitate  cât și ai nivelului de educație și de  participare în câmpul muncii , cercetătorii din cadrul Centrului de expertiză privind populația și migrația (al Comisiei Europene) au realizat o abordare cuprinzătoare a posibilelor scenarii din viitorul Europei. Scopul acestora este  de a îmbunătăți abilitățile cetățenilor în anticiparea schimbărilor viitoare și pentru a găsi răspunsurile ce îi vor ajuta în procesul de adaptare.

Îmbătrânirea popoulației

Tendința de îmbătrânire a populației europene a devenit un motiv de îngrijorare pentru schimbările viitoare în mediul social și economic. Alături de progresele tehnologice care duc în timp la automatizarea anumitor activități și implicit la o pierdere a locurilor de muncă, creșterea duratei medii de viață poate aduce implicații profunde în ceea ce privește eforturile necesare ale viitoarei mase lucătoare. Preocupările Comisiei Europene privesc volumul crescător de pensionari care va depinde de o forță de muncă tot mai mică.

sursa: DEMOGRAPHIC SCENARIOS FOR THE EU- ec.europa.eu

Luând în considerare posibilele scenarii demografice ale viitorulu, ajungem la concluzia că nu creșterea natalității sau a nivelului de migrație va remedia consecințele negative create de îmbătrânirea populației, ci majorarea forței de muncă. Demersurile aflate deja în derulare în Suedia, arată că o creștere a participării la forța de muncă poate compensa consecințele economice negative ale îmbătrânirii populației în viitor.

sursa: DEMOGRAPHIC SCENARIOS FOR THE EU- ec.europa.eu

Nivelul ridicat de emigrare

Imigrația, de asemenea, devine un factor influent asupra evoluției demografiei europene. Uniunea Europeană este o regiune de destinație pentru migrația internațională, dar și în interiorul Uniunii are loc o mișcare accentuată spre țările de Vest.

Concluziile raportului realizat de Centrul european de expertiză arată că deși migrația ajuta la creșterea numerică a populației, nu influențează prea mult strctura de vârstă a Uniunii, deci îmbătrânirea demografică este aproape inevitabilă.

Libera circulație a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene este unul din conceptele de bază ale comunității, care a facilitat major schimbările populației în cadrul Uniunii. În ultimii 25 de ani, unele state membre situate în estul Europei au înregistrat o reducere semnificativă a numărului de locuitori cauzată în special de procesul migrației și scăderea fertilității.

În cazul în care migrația din ultimii ani persistă (circa 200.000 de emigranți pe an), populația din România s-ar reduce de la 19,9 milioane în 2015 până la 13,8 milioane până în 2060 (un declin de 30% al populației).

sursa: DEMOGRAPHIC SCENARIOS FOR THE EU- ec.europa.eu

Acest fenomen are impact în arii de activitate precum educația sau infrastructura și duce chiar la  îmbătrânirea populației (grija principală de la care am plecat); și după cum am menționat anterior, acest lucru generează alte implicații în domeniul dezvoltării economice și al politicii de coeziune, mai ales atunci când cei care pleacă sunt cei cu o educație superioară și înalte calificări în domeniul muncii.

Politicile europene și naționale ar trebui să se axeze pe competențele necesare forței de muncă inversând selectivitatea educației și oferind opotunități de muncă competitive pentru domeniile cu cerințe de înaltă calificare, facilitând astfel reîntoarcerea telentelor în țările din care au plecat.

Sursa: Demographic Scenarios for the EU

Scrisoare deschisa a profesorilor de Drept administrativ adresată Prim-ministrului Dăncilă, cu privire la adoptarea „Codului administrativ” prin OUG

Articolul precedent

România, noua groapă de gunoi a Europei?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual