sursa foto: cotidianulagricol.ro
FactualSpot

ANAF propune condiții mai puțin drastice pentru debitorii obligațiilor fiscale restante. Află cu cât pot crește pragurile de la care se instituie poprirea

0

Agenția Națională de Administrare Fiscală plănuiește să modifice limita obligațiilor bugetare/fiscale datorate de la care va fi inițiată procedura de poprire asupra conturilor persoanelor fizice și firmelor. Schimbările propuse intenționează să creeze o situație mai favorabilă pentru debitori și în același timp să eficientizeze colectarea veniturilor la bugetul de stat.

Proiectul publicat pe site-ul ANAF prevede modificări atât în procedura de emitere și comunicare a somațiilor și a titlurilor executorii cât și a adreselor de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești. În ceea ce privește acest din urmă act de executare, ar putea suferi schimbări considerabile în privința limitei de la care urmează a fi dispusă.

În prezent, suma de la care fiscul dispune poprirea conturilor persoanelor fizice este de 100 de lei însă aceasta poate fi ridicată la 2000 de lei.

Pentru debitorul persoană fizică, se emite adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti şi adresa de înştiinţare privind înfiinţarea popririi dacă:

a)până la expirarea termenului prevăzut la art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din somaţie sunt peste 2.000 lei,

b)până la expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somaţiei, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din aceasta sunt peste 1.000 lei,

c)până la expirarea termenului de 180 de zile de la comunicarea somaţiei, obligațiile bugetare/fiscale ramase nestinse din aceasta sunt peste 100 lei.

În mod similar, pentru marii contribuabili, plafonul crește de la 3.000 de lei la 40.000 de lei, dublând astfel numărul contribuabililor pentru care nu se înființează poprirea bancară.

Și pentru debitorii care se încadrează în categoria contribuabililor mijlocii se propune același plafon de 40.000 de lei, față de limita actuală de 1.500 de lei.  Potrivit ANAF, numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655.

În ceea ce privește plafonul propus pentru companiile mici, acesta este de 10.000 de lei, față de 500 de lei cât este prevăzut în momentul de față.

Conform Codului de procedura fiscală (Legea 207/2015), debitorul are la dispoziție un termen de 15 zile de la data la care i-a fost comunicată somația pentru a comunica organului fiscal intenția sa de a demara o procedură de mediere. [art.230 alin(1) ].

Măsurile de executare silită vor fi suspendate de la data la care debitorul notifică organului fiscal intenţia de mediere. În situaţia în care în termen de 15 zile de la finalizarea medierii nu se stinge debitul sau nu se solicită înlesnirea la plată, organul fiscal continuă măsurile de executare silită.

Reacții în urma declarației lui Dan Barna -“Președintele 112”: „Eu vreau să cred că, dacă eu aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”. Vezi cum se scuză Președintele USR

Articolul precedent

Poliția face un nou exces de zel

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual