sursa foto: news.ro
FactualSpot

Amenzi mult mai mari pregătite de Guvern pentru cei care nu respectă ordonanţele militare

0

O dată cu emiterea unei noi ordonanţe militare (vezi aici ce prevede Ordonanța militară nr.4)  de către ministrul de Interne Velea, au fost anunţate sancţiuni pecuniare mult mai aspre pentru cei care nu respectă măsurile de protecţie şi prevenţie instituite de autorităţi pe perioada stării de urgenţă.

Mărirea amenzilor contravenționale se va dispune atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, proiectul unei ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență a fost pus deja în procedură de transparenţă decizională.

Este de așteptat ca Guvernul să adopte actul în ședința de la Palatul Victoria de azi, la ora 17:00. Noile sancțiuni contravenționale se vor aplica de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanţele militare vor începe de la minimul de 2.000 de lei și pot ajunge până la 20.000 de lei , spre deosebire de limitele actuale ale amenzii cuprinse între 100 și 5.000 de lei. În ceea ce privește persoanele juridice, minimul a fost ridicat de la 1.000 la 10.000 de lei, maximul fiind în continuare de 70.000 de lei.

În plus, la articolul referitor la sancţiuni se introduce un nou aliniat care prevede că, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare cuprinse în ordonanţele militare:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
  • interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
  • suspendarea temporară a activităţii;
  • desfiinţarea unor lucrări;
  • refacerea unor amenajări.

Cine nu respectă izolarea la domiciliu, plătește carantina

Deoarece numărul dosarelor penale întocmite sub coordonarea MAI a ajuns la peste 200 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, ministrul Marcel Vela a decis ca noua ordonanță să îi oblige pe cei care părăsesc carantina fără aprobare să intre direct în carantină pentru încă alte 14 zile, cu condiţia suplimentară de a suporta toate cheltuielile care implică carantinarea. 

Dacă fapta nu constituie infracțiune conform art.352 Cod Penal, amenzile contravenționale din OUG 1/1999 se vor aplica, în forma în care vor fi modificate.

În mod similar, nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu va fi sancționată cu implementarea carantinei pentru 14 zile și plata cheltuielilor implicite, pe lângă amenzile mai sus menționate.

Fabricat în România: Ministrul Economiei anunță că a început producția de măști. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi

Articolul precedent

1952 de persoane infectate cu coronavirus în total, anunță Grupul de comunicare strategică. 180 de persoane s-au vindecat și 44 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual