sursa foto: middleearthnj.wordpress.com
FactualSpot

Amenzi de aproape 2 milioane de lei pentru cei care nu au respectat izolarea la domiciliu. Neamț și Hunedoara, cele mai sancționate județe

0

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în cuatum total de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării, conform informațiilor oferite de Ministerul Sănătății.

Inspectorii DSP au aplicat cele mai multe amenzi în Neamț și în Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210.000 lei (Neamț), respectiv 134.000 lei (Hunedoara).

Ministerul Sănătății reamintește că, în cazul în care o persoană călătorește într-o țară expusă infecției cu COVID – 19 din zonele de risc roșie/galbenă, la revenirea în țară rămâne obligatoriu în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

Amenzile s-au aplicat pentru contravenția prevăzută în Hotărârea nr. 857/2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, la art. 30: „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei: nerespectarea măsurilor speciale instituite în situații epidemiologice deosebite (lit. h).”

În Codul Penal, la art. 352 este incriminată infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

Operatorii privați afectați de pandemia SARS-CoV-2 pot cere Certificate de Situație de Urgență – explicații juridice și practice

Articolul precedent

Guvernul majorează pedepsele penale pentru infracțiunile referitoare la comportamentul pandemic. Alte măsuri economice adoptate pentru plata șomajului tehnic

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual