sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Amenințări cu bomba în centrul Bucureștiului. Bărbatul care a creat panică a fost reținut

0

Luni, la orele prânzului, un bărbat a amenințat că aruncă totul în aer, în apropierea unei benzinării. La fața locului au ajuns brigada antitero și mai multe echipaje de poliție. Forțele de ordine au imobilizat un bărbat.

Serviciul Român de Informații a arătat, într-un comunicat de presă remis Digi24: „Un bărbat a făcut un apel la 112 și a făcut o serie de amenințări care se constituie într-un incident de securitate. A amenințat că deține material exploziv în portbagajul autoturismului său. Serviciul Român de Informații, în cooperare cu Poliția, au întreprins măsuri specifice. În aceste momente, bărbatul se află în custodia poliției. Echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului, a fost instituit perimetrul de siguranță și se procedează la investigarea pirotehnică a mașinii.”

Poliția Capitalei a comunicat, de asemenea: „Astăzi, în jurul orei 10.50, prin apel 112, un bărbat a anunțat că intenționează să își detoneze mașina, având capacitatea de a face victime. Bărbatul a fost localizat, identificat și în prezent este în custodia polițiștilor. Autoturismul său a fost depistat în sectorul 3, în zona bulevardului Corneliu Coposu. Având în vedere că este în apropierea unei benzinării, persoanele au fost evacuate și a fost constituit un perimetru de siguranță. La fața locului se află polițiști ai Brigăzii Rutiere, care au restricționat traficul în zonă, precum și polițiști ai Serviciului Acțiuni Speciale. Măsuri specifice sunt aplicate și de către Serviciul Român de Informații prin structura Antitero, precum și prin Serviciul Pirotehnic al Inspectoratului General al Poliției Române.”

LEGISLAȚIA APLICABILĂ

În mare parte, autorii acestor alarme false cu bombe sunt minori sau persoane cu probleme psihiatrice, astfel încât aceștia nu primesc condamnări cu închisoarea.

Însă legislația prevede, în art. 38 din Legea nr. 58/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, că: Alarmarea fără un motiv întemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul securității naționale sau de menținere a ordinii publice, cu privire la săvârșirea unui act de terorism, efectuată în realizarea oricăruia din scopurile prevăzute la art. 1, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.”

Astfel încât, chiar dacă persoana care a trimis mailul nu a alertat în mod direct organele de poliție, ea tot riscă închisoarea sau o amendă penală, deoarece a actul a dus la intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic.

Prin acte de terorism înțelegem, tot din Legea nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:

a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;

b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;

c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

Ancheta Europa FM: Bal Mascat pe bani de la stat. Managerul Operei din Iași acuzat de abuz în serviciu

Articolul precedent

Un român a fost expulzat din Italia de la o stare continuă de ebrietate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual