sursa foto: newmoney.ro
FactualSpot

Amenințare cu bomba în zona Obor. Clienții au fost evacuați din Veranda Mall

0

UPDATE: Poliția locală a anunțat că alerta a fost falsă, după ce agenții Serviciului Pirotehnic ajutați de Serviciul Român de Informații au realizat verificări în zonă.  În momentul de față autoritățile încearcă să identifice persoana care a efectuat apelul de alertă. Aceasta riscă un dosar penal pentru comiterea infracțiunii mai jos precizate,  precum și suportarea costurilor întregii intervenții.


Joi, 20 februarie, în jurul orei 12.00, o persoană a apelat 112 pentru a anunța că a plasat o bombă în Mall Veranda din București, conform biroului de presă al SRI. Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află la fața locului. Poliția Română a anunțat, de asemenea, că au fost evacuați toți cei prezenți în mall.

Astăzi, în jurul orei 12:20, o persoană a anuțat prin apel 112 că a pus un dispozitiv explozibil într-un mall din Sectorul 2. La fața locului au sosit polițiști care au procedat la evacuarea persoanelor prezente în locație și de asemenea au fost aplicate restricții rutiere în zonă. La adresa sunt prezente forțele Serviciului Român de Informații precum și Serviciului Pirotehnic din cadrul I.G.P.R.”, se arată într-un comunicat al Poliției Municipiului București.

Reprezentanții Mall Veranda au publicat o postare pe pagina de Facebook, în care și-au cerut scuze pentru disconfort și speră că își vor relua curând activitatea.

LEGISLAȚIA APLICABILĂ

În mare parte, autorii acestor alarme false cu bombe sunt minori sau persoane cu probleme psihiatrice, astfel încât aceștia nu primesc condamnări cu închisoarea.

Însă legislația prevede, în art. 38 din Legea nr. 58/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, că: Alarmarea fără un motiv întemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul securității naționale sau de menținere a ordinii publice, cu privire la săvârșirea unui act de terorism, efectuată în realizarea oricăruia din scopurile prevăzute la art. 1, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.”

Astfel încât, chiar dacă persoana care a trimis mailul nu a alertat în mod direct organele de poliție, ea tot riscă închisoarea sau o amendă penală, deoarece a actul a dus la intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic.

Prin acte de terorism înțelegem, tot din Legea nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:

a) intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;

b) constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;

c) destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

PSD plănuiește să frângă inima Guvernului de Dragobete

Articolul precedent

LIVE: Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Explicații privind numirea procurorilor-șefi

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual