sursa foto: someseanul.ro
FactualSpot

Alegerile primarilor în două tururi, departe de a deveni realitate. Sistemul electoral introdus în 2011 rămâne în picioare

0

Moțiunea de cenzură supusă azi votului în Parlament nu a fost doar despre rivalitatea politică a partidelor în lupta pentru puterea de guvernare, ci este legată în mod direct de modificarea sistemului electoral pentru alegerea autorităților administrației publice locale.

Guvernul Orban a ales calea angajării răspunderii în fața Parlamentului pentru a adopta un proiect de lege care modifică modalitatea de alegere a primarilor și președinților de consiliu județean precum și alte modificări pe care le analizăm în cele ce urmează.

„Am anunțat că am ales varianta angajării răspunderii care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanșa controlul constituțional, iar spre deosebire de OUG opoziția care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moțiune de cenzură.” a susținut  atunci Ludovic Orban.

Iar opoziția fix asta a făcut: s-a opus proiectului legislativ prin semnarea și depunerea unei moțiuni de cenzură.  Mai precis, pe 30 ianuarie a fost depusă în Parlament moțiunea de cenzură semnată de 208 senatori și deputați PSD și USR.

Pentru că moțiunea de cenzură a trecut de votul Parlamentului, se consideră că legea privind modificarea sistemului electoral local nu a fost adoptată.

Ce schimbare se vrea pentru alegerile locale?

Alegerile locale presupun desemnarea prin vot direct de către alegători, la aceeași secție de votare, a membrilor consiliului local, consiliului județean, a primarului, precum și a președintelui consiliului județean.

Sistemul electoral valabil în prezent spune că este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Modalitatea aceasta de alegere a primarului într-un singur tur este în vigoare din 30 mai 2011, atunci când Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat legea prin care se renunța la majoritatea voturilor necesară pentru ca un candidat să fie câștigător din primul scrutin. De menționat este că Senatul, prima cameră în procesul decizional, a respins proiectul legislativ. 

Propunerea de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, dar care nu a trecut în Parlament prin adoptarea moțiunii de cenzură, dorea readucerea sistemului electoral de alegere a primarilor în două tururi. Astfel, ar fi fost ales primar candidatul care ar fi întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu ar fi obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate s-ar fi organizat un al doilea tur de scrutin. Proiectul legislativ a propus de asemenea ca un al doilea tur de scrutin să se organizeze şi în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar aflați în această situație.

În acest caz, la al doilea tur de scrutin, organizat la două săptămâni de la primul tur, participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcție de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obținute, respectiv candidații aflați în situație de balotaj.

Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în al doilea dur este declarat ales primar.

Când vine vorba de alegerea reprezentanților din cadrul consiliilor locale, consiliilor județene și a primarilor, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Proiectul de lege pentru care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului pe data de 29 ianuarie, prevede printre altele și interdicția persoanelor care și-au stabilit reședința într-o circumscripție electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului, de a vota în circumscripția electorală respectivă.

Așadar, turismul electoral rămâne în picioare, iar viza de flotant reprezintă în continuare pentru unii cetățeni o strategie electorală în alegerile locale. Pentru a afla în ce condiții se poate face mutația unei persoane citește următorul articol.

Schimbarea legislației pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (Legea 115/2015) în sensul reintroducerii alegerii primarilor în două tururi de scrutin este unul dintre obiectivele urmărite cu prioritate, încă de anul trecut, de către Alianța USR-PLUS.

La fel ca primarul, președinte al consiliului județean va fi desemnat candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Moțiunea a trecut. Guvernul Orban a fost dat jos. Reacțiile parlamentarilor în cadrul dezbaterilor pentru moțiunea de cenzură

Articolul precedent

LIVE: Klaus Iohannis, declarație de presă în urma căderii Guvernului Orban

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual