sursa foto: gov.ro
FactualSpot

Alegeri anticipate simultan cu alegerile locale: posibil sau nu? Vicepremierul anunță perioada în care s-ar putea organiza alegeri anticipate

0

Vicepremierul interimar al Guvernului demis, Raluca Turcan, a comunicat perioada calendaristică în care vor putea fi organizate alegerile parlamentare înainte de termen, dacă se va ajunge la dizolvarea Parlamentului. Aceasta a explicat că între 14 mai şi 28 iunie va fi găsită cea mai bună dată pentru alegerile anticipate.

Citește și: Care este procedura de declanșare a alegerile anticipate?

Pe Constituţie, în momentul de faţă, termenul limită până la care am putea suprapune alegerile anticipate cu alegerile locale ar fi 28 iunie, pentru că în 28 iunie, practic, ieşim din cadrul de existenţă a mandatului aleşilor locali. (…) Până la urmă data se stabileşte prin hotărâre de guvern şi, de asemenea, în funcţie de calendarul care iese din Parlament. În acelaşi timp, vreau să vă asigur de un lucru: noi dorim o prezenţă mare la vot, noi dorim o reprezentare bună a românilor, nu fugim de votul românilor, deci, vom găsi acea dată şi vom alege acea dată astfel încât să permitem românilor să voteze în număr cât mai mare”, a afirmat Turcan la Digi24, potrivit Agerpres.

Termenul de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului curge de la data la care premierul propus depune lista miniștrilor și programul de guvernare la Parlament. Ludovic Orban a transmis Parlamentului actual programul de guvernare și lista cabinetului său de miniștri (neschimbată de cea care a fost învestită, iar mai apoi demisă prin moțiune de cenzură). Așadar, Parlamentul poate fi dizolvat cel mai devreme pe data de 10 aprilie. Dacă se va îndeplini această ipoteză, mandatul Camerei Deputaților și a Senatului se va prelungi până la întrunirea legală a noului Parlament.

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Așa cum a spus și vicepremierul, pe 28 iunie va expira mandatul parlamentarilor aleși în 2016, deci după această dată nu va mai fi vorba de organizarea unor alegeri anticipate, ci alegeri la termen.

Alegeri anticipate simultan cu alegerile locale: încălcare a dispozițiilor constituționale

Raluca Turcan susține că este posibil ca alegerile locale şi cele anticipate să fie organizate atât în zile diferite, cât și în aceeași zi.

Este posibilă orice variantă. Este posibil legal şi să ai votul în aceeaşi zi, pentru că nu există nicio reglementare care să îţi interzică votul în aceeaşi zi. Este posibil să ai votul şi la interval de o zi, maxim de o săptămână. Vom vedea ce rezultă din Parlament şi care sunt opţiunile care ne mai rămân după toată această procedură, pe care eu sper că PSD nu o va bloca în Parlament. Există acest risc. Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă” a declarat pentru Digi24, vicepremierul interimar.

Într-adevăr nu există o dispoziție normativă care să interzică expres organizarea simultană a alegerilor locale și parlamentare, însă Curtea Constituțională a statuat într-o decizie din anul 2012 că acest lucru ar încălca dispozițiile constituționale referitoare la dreptul de a fi ales.

CCR a reținut în motivarea Deciziei nr.51 din 25 ianuarie 2012 că organizarea la aceeaşi dată a celor două categorii de alegeri determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de art.37 din Constituţie.

„Aceasta întrucât există situaţii în care un candidat care nu a câştigat un mandat de ales local (primar sau preşedinte de consiliu judeţean), să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar (deputat sau senator), lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite. Or, legea criticată (în cauză  Legea privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor
şi Senat din anul 2012, prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc) prevede că în cazul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlament la aceeaşi dată cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.” au expus judecătorii CCR în 2012.

Marș pentru climă, organizat vineri în Capitală. Reprezentanta Fridays for Future: ne sufocăm între betoane și mașini

Articolul precedent

#DosarulProjektMaramureș –> DIICOT a trimis în judecată 14 persoane pentru că țineau minorii în condiții de sclavie, îi legau cu funia și îi supuneau unor constrângeri fizice

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual