EsențialSpot

“ALDE uite cum ALDE, dam semnale cu fum să ne vezi de DEPALTE”

0

Un copil pe nume ALDE…

“ALDE uite cum ALDE, dam semnale cu fum să ne vezi de DEPALTE”, probabil ca asa ar fi sunat refrenul melodiei Paraziții dacă cei 3 componenți ar fi avut undeva între 3 și 6 ani.

Cam așa s-a comportat ALDE în ultima vreme… ca un copil de 5 ani, naiv, lipsit de experiență și speriat când realizează că poate fi sancționat.

Acest copil, în dispeararea lui, a căutat mereu un tătuc salvator, un parinte care să îl mângâie pe cap și care să îi treacă cu vederea prostiile pe care le-a făcut.

Astfel, ALDE s-a născut dintr-un divorț, cel de PNL, și a fugit repede la părintele care tocmai ce divorțase la rândul său dintr-o alianță denumită USL.

ALDE a fugit lângă PSD, părintele iresponsabil care mereu face câte o boacănă atât de mare încăt, pentru a îi fi iertate păcatele, le-a oferit copiilor săi premii pe tavă, total nemeritate. Astfel, au reușit să guverneze partide ca ALDE, UNPR și UDMR.

Timpul a trecut și acest copil răsfățat a început să își copieze părintele și a început să facă tot mai multe prostii.

ALDE visa că ar avea maturitatea unui adolescent de 14-15 ani, însă a fost puternic zdruncinat atunci când a ieșit pe strada europarlamentarelor de unul singur, demonstrându-se că vârsta lui reală era undeva pe la 4 ani.

Astfel, greii PNL și USR+ au reușit să îl sperie, în vreme ce tătucul PSD era prea ocupat cu problemele lui. Surprinzător a fost că și adolescenții au reușit să îl invingă. Astfel, PMP și UDMR au reușit să își asigure un loc pe strada europarlamentarelor. Surpriza și mai mare a fost că l-au invins până și „băieții de cartier” de la Pro România (acești rebeli certați cu cei din PSD).

ALDE s-a întors acasa la PSD, însă nu acceptat înfrângerea și a ridicat pretenții pentru o nouă stradă… ce strada? A vrut un bulevard!

ALDE a zis că vrea să câștige bulevardul Prezidentialelor! O cerință mult prea mare chiar și pentru un părinte ca PSD…

Astfel, ALDE s-a supărat și a anunțat că se va retrage de la guvernare și va pleca de acasă, însă nimeni nu a fost dispus să negocieze cu ALDE pentru că nimeni nu a putut ierta faptul că acest copil răsfățat i-a permis părintelui său să îi domine pe ceilalți părinți.

Totuși, băieții de cartier de la Pro România, cu multă experiență în „școala politică a vieții” le-au oferit o ultimă salvare! Însă ca orice baiat de cartier care înțelege mersul lucrurilor, l-a luat pe copilașul cel naiv și l-a pus să îi accepte toate condițiile: ne susțineți candidatul, ieșiți de la guvernare, demisionați de la sefia Senatului și în mare măsură, faceți cam ce vă spunem noi!

Cam acesta este jocul politic al vremii. Nu este așa ca e frumos?

Sunt câteva lucruri de reținut: ca orice dezvoltare, aceasta este bine să vină prin experiență personală și prin valoarea proprie, și nu prin puterea părintelui.

Totodată, este de reținut că atunci când faci lucruri, este bine să ți le asumi, iar atunci când realizezi că ele sunt greșite, este bine să mai și asculți. În caz contrar, te trezești că „ALDE” totul în jurul tău și nu mai ai nici ce, nici pe cine salva.

Aceasta este realitatea politică, când un vas se scufundă, cei de pe vas vor căuta urgent alte bărci de salvare.

În fine,  în urmă cu câteva luni intr-un editorial semnat de către mine, am arătat că există mai multe scenarii posibile. Toate acele previziuni, azi devin o realitate. Redau mai jos pasajul din editorial:

  1. PSD nu pierde majoritatea parlamentară și guvernează în continuare deși este o forță politică care și-a pierdut legitimitatea (despre cum devine o guvernare ilegitimă, click AICI)
  2. PSD pierde majoritatea parlamentară, însă PNL, USR+ și restul forțelor politice refuză să intre la guvernare. În acest caz, sunt două posibilități:
  • Guvern tampon (format din tehnocrați care nu au culoare politică)
  • Guvern PSD, dar care va face ceea ce noua majoritate parlamentară (PNL, USR+ și restul forțelor politice) îi dictează

3. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL, USR+ și restul forțelor politice își asumă guvernarea. Acestă variantă este cea mai corectă pentru electorat.

4. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL își asumă guvernarea, fiind susținut de USR+ (care refuză să își asume intrarea la guvernare). Acestă variantă este cea mai proastă pentru PNL și arată cât de mult parteneriat există între forțele de opoziție.

În aceste condiții, sunt șanse foarte mari ca până la alegerile Prezidențiale să avem tot un Guvern PSD.

După Alegerile Prezidențiale există două scenarii:

  1. USR + și PNL să solicite în continuare alegeri anticipate, motiv pentru care Președintele va putea demara procedura de dizolvare a Parlamentului, în condițiile art. 89 din Constituție.
  2. Să nu fie posibilă dizolvarea Parlamentului pentru că PSD nu va fi pierdut majoritatea Parlamentară, motiv pentru care ar putea foarte ușor să evite îndeplinirea condițiilor de la dizolvare.

După cum se vede, sunt șanse să avem un Guvern PSD până la alegerile parlamentare din 2020…și ajung la ceea ce mereu am susținut: IMPORTANȚA ALEGERILOR PARLAMENTARE!

Un obiect pe care l-am văzut odată împreună cu altele, sau care după părerea noastră conține numai aceea ce îi este comun cu mai multe obiecte, nu va atrage atențiunea noastră atât timp, cât va atrage un alt obiect care ne pare a fi conținut ceva deosebit  – B. Spinoza, Etica

Vlad-Cristian Soare este avocat și colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București – catedra de Drept constituțional și Instituții politice.

ALDE a anunțat oficial ieșirea de la guvernare. Ce urmează? Explicații juridice

Articolul precedent

Brazilia respinge cele 20 mil. de euro oferite din partea G7 pentru combaterea incendiilor din Pădurea Amazoniană

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial