sursa foto: gandul.info
FactualSpot

ALDE Sibiu dă în judecată Facebook. Cere daune morale de 10 lei pentru prejudicierea campaniei electorale a lui Mircea Diaconu

0

Organizaţia ALDE Sibiu a anunţat joi seara că a depus la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a companiei Facebook, acuzând-o de faptul că aduce prejudicii campaniei electorale a candidatului la Preşedinţie Mircea Diaconu prin blocarea paginii de socializare a formaţiunii politice.

„Organizaţia ALDE Sibiu, prin preşedintele Ovidiu Gheorghe Tocaciu, a depus astăzi la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a Facebook cu sediul în Statele Unite. Din 28 octombrie pagina oficială de Facebook a fost blocată de Facebook. Deşi s-au cerut lămuriri pe toate canalele disponibile de contact Facebook, aceştia nu au răspuns solicitărilor”, se arată într-un comunicat al ALDE Sibiu.

Președintele filialei ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu, acuză Facebook de îngrădirea dreptului la liberă exprimare, prin blocharea contul filialei și creând astfel prejudicii în promovarea pe rețeaua socială a mesajelor candidatului pe care îl susțiune, Mircea Diaconu.

„Se pare că banii noştri sunt buni pentru Facebook prin toate reclamele pe care le plătim acestora. Dar dreptul nostru la liberă exprimare, nu!”, a mai declarat liderul ALDE Sibiu.

În solicitarea depusă la Judecătorie, ALDE Sibiu a arătat că „blocajul impus de Facebook paginii oficiale a adus prejudicii organizaţiei şi campaniei electorale pe judeţul Sibiu a candidatului Mircea Diaconu”.

„ALDE Sibiu a motivat în cerere faptul că articolul 30 din Constituţia României garantează dreptul la liberă exprimare, drept susţinut internaţional şi de articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În cererea de chemare în judecată se precizează şi sentinţa nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care motivează faptul că reţeaua de socializare Facebook este spaţiu public”, se arată în comunicat.

Preşedintele ALDE Sibiu este convins că „oameni de rea credinţă blochează mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale Mircea Diaconu” și consideră că cei care gestionează Facebook România și Facebook SUA, implicit, au încălcat legea.

„Suntem convinşi că oameni de rea credinţă fac tot ce le stă în putinţă să blocheze mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale Mircea Diaconu. Reclamaţiile lor contra noastră au fost însă susţinute de Facebook fără motive reale. Prin decizia de blocare a paginii noastre, dar şi de menţinere a blocajului, fără nicio motivare sau răspuns, ne face să credem că cei ce gestionează Facebook pe România au încălcat legea şi implicit Facebook cu sediul în SUA, prin susţinea acestei decizii. Orice încălcare a legii în România, chiar şi de către o corporaţie uriaşă ca Facebook trebuie sancţionată în instanţă!”, a precizat Ovidiu Tocaciu.

Ca daune morale ALDE Sibiu a cerut suma de 10 lei.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă prin această cauză în instanţă care poate deveni un exemplu pentru alţii. Corporaţii ca Facebook nu pot dicta rezultatul alegerilor în România aşa cum au făcut în SUA, unde au oferit informaţii confidenţiale unor firme afiliate politic. Procesele contra lor de acolo ne-au arătat că Facebook nu joacă cinstit. Nu trebuie tolerată nicio imixtiune în procesul electoral!”, a susținut liderul filialei ALDE Sibiu.

Mircea Diaconu este candidat independent, fiind susținut la prezidențiale de ALDE și Pro România. Acesta a invocat lupta cu statul paralel – ca mesaj de campanie electorală, declarându-se omul care poate face schimbarea.

Art. 30 din Constituție reglementează libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public ca fiind inviolabile. De asemenea, cenzura de orice fel este interzisă.

Art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului reglementează și el dreptul la libertate de exprimare: „Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare”

Camera Reprezentanților din SUA a votat în sensul recunoașterii genocidului armean. Propunere de adoptare a sancțiunilor pentru acțiunile Turciei în Siria

Articolul precedent

Șoferii Uber, Yango, Bolt sau Clever riscă, începând de azi, amenzi pentru lipsa autorizațiilor conforme OUG 49/2019

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual