sursa foto: Twitter
FactualSpot

ALDE rămas fără grupuri parlamentare, activează cu independenți. Un prin pas către reconfigurarea unui grup mixt

0

În urma altor cinci demisii ale parlamentarilor, ALDE rămâne fără grup parlamentar și la Camera Deputaților, după ce grupul de la Senat s-a desființat.

Situația în Camera Deputaților

Trei dintre parlamentarii demisionari aleși pe lista ALDE sunt cei care au acceptat propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi nominalizați pentru funcții guvernamentale.

Aceștia sunt, așa cum am arătat vineri AICI:

  • Grațiela Gavrilescu, fostul ministru al Mediului, propus în urmă cu două zile de premierul Viorica Dăncilă pentru același portofoliu în Guvern precum și pentru numirea sa ca viceprim-ministru;
  • Ion Cupă, propus pentru funcția de ministru al Energiei;
  • Ștefan Băișanu, propus pentru portofoliul Relației cu Parlamentul.

Ei au anunţat că vor contesta în instanţă decizia excluderii din ALDE.

În decizia lor de a demisiona li s-au alăturat Marian Cucșa și Mihai Niță. În total, grupul pierde cinci parlamentari și se va desființa.

Așa încât, la momentul actual, din cei 19 deputați ALDE, cinci au fost transferați în timpul mandatului de la alte partide, iar odată cu cei cinci deputați care au demisionat, Călin Popescu Tăriceanu rămâne fără grup și la Camera Deputaților.

Situația în Senat

De asemenea, la Senat partidul se află în aceeași situație, după înlăturarea lui Teodor Meleșcanu și trecerea lui Daniel Zamfir ca senator afiliat al PSD. Acesta din urmă, fost lider al senatorilor ALDE, se va afilia grupului de la Senat al PSD, pentru a nu îşi pierde locul în Comisia economică, însă rămâne membru al ALDE, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Ca urmare a acestor permutări, grupul parlamentar ALDE a rămas doar cu șase membri (din șapte, câți sunt necesari pentru formarea unui astfel de grup) ceea ce a făcut ca grupul să fie desființat iar parlamentarii să adopte statutul de independenți.

Ce prevăd Regulamentele

Regulamentele celor două camere ale Parlamentului arată de câți membri este nevoie pentru constituirea unui grup parlamentar:

  • Art. 12 din Regulamentul Camerei Deputaților reglementează organizarea grupurilor parlamentare în alin (1): ”Grupurile parlamentare sunt structuri ale Camerei Deputaţilor. Ele se pot constitui din cel puţin 10 deputaţi care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic, ale aceleiaşi formaţiuni politice, alianţe politice sau alianţe electorale.
  • Pe de altă parte, un grup parlamentar în interiorul Senatului se formează potrivit alin. 2 al art. 16 din Regulamentul Senatului: ”Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale.

Grupul mixt

Totodată, este de urmărit și reforma substanțială pe care o plănuiește Tăriceanu de a înființa un grup mixt cu Pro România, după cum am arătat AICI.

Modalitatea de înființare a unui grup mixt este reglementată în art. 16, din Regulamentul Senatului:

  • alin 5 – ”Senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt.
  • alin 6 – ”Dispoziţiile alin.(5) se aplică în mod corespunzător şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi.

Avocatul poporului solicită montarea de radare fixe, introducerea educației rutiere în școli precum și alte măsuri urgente în vederea creșterii gradului de siguranță în trafic

Articolul precedent

Acuzații de la un fost premier pentru actualul premier. Ponta amenință că partidul său va vota moțiunea de cenzură

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual