sursa: b1.ro
FactualSpot

ALDE ameninta ca iese de la guvernare

0

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, reclama că cei din PSD au făcut bugetul fără consultarea partenerilor din coaliție, fiind nemultumit de modul in care au fost distribuiti banii, si astfel,a amenințat cu ieșirea de la guvernare, conform Digi24

Conform informațiilor apărute pe surse, rectificarea taie de la Transporturi, Educație și Sănătate.

Retragerea increderii Guvernului prin motiune de cenzura

Moțiunea de cenzură este actul prin care este exprimată voința întregului Parlament, însemnând că adoptarea unei moțiuni de cenzură se face în ședință comună a Camerei Deputaților și a Senatului. Efectul adoptării unei moțiuni de cenzură este retragerea încrederii Guvernului.  Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numarul total al deputaților și senatorilorși trebuie comunicată Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, este nevoie de votul majorității absolute, aceasta însemnând jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor.

Dezbaterea moțiunii de cenzură trebuie să se desfășoare la 3 zile de la data când a fost prezentată în ședință comună a celor două Camere. În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituția României.

Așadar moțiunea de cenzură poate fi provocată și prin angajarea răspunderii de către Guvern, în fața Camerei Deputaților și a Senatului, reunite în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Dacă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației sau a proiectului de lege va fi depusă o moțiune de cenzură și va fi votată de majoritatea membrilor Parlamentului, atunci Guvernul va fi demis.

Mai multe informații cu privire la schimbarea Guvernului poți să citești aici: https://perol.ro/in-ce-situatii-cade-guvernul/

 

 

Alianță politică sau alianță electorală? USR și PLUS nu au finalizat negocierile. Analiză PeROL

Articolul precedent

Cum va fi sancționată indiferența polițiștilor din Galați față de cazul tinerei însângerate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual