sursa foto: Agerpres
FactualSpot

ALDE a anunțat oficial ieșirea de la guvernare. Ce urmează? Explicații juridice

0

Formațiunea politică ALDE a anunțat oficial ieșirea de la Guvernare. După o ultimă ședință a coaliției actuale de guvernare în care liderii celor două partide, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu, nu au ajuns la un numitor comun, a sosit timpul ca demersurile lor politice să o ia pe căi separate.

Ce urmează?

Fiind schimbată culoarea politică a guvernului (schimbare compoziţiei politice) acutalul premier e obligat să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, se va incepe procedura numirii unui nou guvern. [art.85 alin(3) din Constituţie]

Moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură este actul prin care este exprimată voința întregului Parlament, însemnând că adoptarea unei moțiuni de cenzură se face în ședință comună a Camerei Deputaților și a Senatului. Efectul adoptării unei moțiuni de cenzură este retragerea încrederii Guvernului.  Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numarul total al deputaților și senatorilor și trebuie comunicată Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, este nevoie de votul majorității absolute, aceasta însemnând jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor.

Dezbaterea moțiunii de cenzură trebuie să se desfășoare la 3 zile de la data când a fost prezentată în ședință comună a celor două Camere. În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituția României.

Alegeri anticipate

În primul rând, trebuie spus din start că până la Alegerile Prezidențiale, Constituția nu permite organizarea unor alegeri anticipate.

Art.89 alin.(3) Constituție: „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.”

Mai mult, alegerile anticipate pot fi organizate doar dacă Președintele dizolvă Parlamentul, aspect ce poate fi posibil doar dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. [art.89 alin(1) Constituție]

Scenarii posibile

Așa cum PeROL a arătat în urmă cu câteva luni printr-un editorial semnat de către Vlad Soare , există mai multe scenarii posibile. Toate acele previziuni, azi devin o realitate. Redăm mai jos pasajul din editorial:

1. PSD nu pierde majoritatea parlamentară și guvernează în continuare deși este o forță politică care și-a pierdut legitimitatea (despre cum devine o guvernare ilegitimă, click AICI)

2. PSD pierde majoritatea parlamentară, însă PNL, USR+ și restul forțelor politice refuză să intre la guvernare. În acest caz, sunt două posibilități:

a. Guvern tampon (format din tehnocrați care nu au culoare politică)

b. Guvern PSD, dar care va face ceea ce noua majoritate parlamentară (PNL, USR+ și restul forțelor politice) îi dictează

3. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL, USR+ și restul forțelor politice își asumă guvernarea. Acestă variantă este cea mai corectă pentru electorat.

4. PSD pierde majoritatea parlamentară și PNL își asumă guvernarea, fiind susținut de USR+ (care refuză să își asume intrarea la guvernare). Acestă variantă este cea mai proastă pentru PNL și arată cât de mult parteneriat există între forțele de opoziție.

În aceste condiții, sunt șanse foarte mari ca până la alegerile Prezidențiale să avem tot un Guvern PSD.

După Alegerile Prezidențiale există două scenarii:

  1. USR + și PNL să solicite în continuare alegeri anticipate, motiv pentru care Președintele va putea demara procedura de dizolvare a Parlamentului, în condițiile art. 89 din Constituție.
  2. Să nu fie posibilă dizolvarea Parlamentului pentru că PSD nu va fi pierdut majoritatea Parlamentară, motiv pentru care ar putea foarte ușor să evite îndeplinirea condițiilor de la dizolvare.

Puteți accesa AICI editorialul în integralitate

Telekom România nu acționează în privința vulnerabilităților de securitate a datelor cu caracter personal

Articolul precedent

“ALDE uite cum ALDE, dam semnale cu fum să ne vezi de DEPALTE”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual