sursa foto: zcj.ro
FactualSpot

#AjutRomânia: Un ventilator mecanic ce poate fi controlat prin telefon a fost realizat de o echipă formată din 5 ingineri și un student la Cluj

0

A fost realizat un ventilator mecanic ce poate fi controlat de pe telefon de către cinci ingineri şi un student la Medicină. În urma omologării, tinerii au în plan să producă mai multe exemplare şi să le doneze spitalelor.

Ventilatorul mecanic pentru cazurile severe de COVID-19 este alcătuit dintr-un balon de resuscitare şi un mecanism cu şurub-piuliţă care crează o mişcare de translaţie, de apăsare pe balon, potrivit detaliilor date de către unul dintre ingineri.

Inițial, ideea i-a venit studentului la Medicină Ahmed El Astal, care a arătat că: „La un moment dat există riscul ca numărul pacienţilor critici să depăşească capacitatea noastră de a le asigura ventilaţia mecanică de care au nevoie. Sunt născut în România şi mă simt dator statului care m-a crescut şi m-a educat, să ofer cât pot eu şi să îi ajut pe cei dragi nouă, să trecem peste faza asta a pandemiei.”

Ventilatorul, care va fi conectat la Wi-Fi, va permite controlul de la distanţă. Balonul urmează să fie legat la un circuit de ventilaţie artificială direct spre pacient, unde va fi conectat un senzor de debit, iar pe masca pancientului se va regla un senzor de presiune. Toate acestea sunt necesare pentru a depista toţi parametri importanţi din ventilaţia artificială. Controlul va fi realizat prin intermediul unei aplicaţii pe mobil, mai susține unul dintre ingineri.

Răzvan Creţu, un inginer în robotică din echipa care a dezvoltat ventilatorul a declarat că: „Am început cu banii noştri, am cheltuit cam 1000 de euro pentru cinci prototipuri , după am început să facem o strângere de fonduri ca să putem să achiziţionăm senzori  şi materiale necesare pentru a duce ultimul prototip spre testare. Prototipul va fi testat Agenţia Naţională pentru Cercetare în tehnică Militară.”

După ce ventilatorul va fi testat şi omologat, tinerii și-au propus să realizeze mai multe dispozitive, pe care să le doneze spitalelor.

sursa: Mediafax

Președintele solicită reexaminarea modificărilor aduse Codului Muncii: s-ar putea crea o confuzie în rândul angajatorilor

Articolul precedent

#AjutRomânia: S-a lansat „Google pentru IMM-uri”, platforma care susține afacerile în tranziția către mediul on-line

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual