Imaginea este doar cu scop ilustrativ, nu este reprezentarea aparaturii sursa foto: themanufacturer.com
FactualSpot

#AjutRomânia: Modelul unui ventilator medical realizat de ingineri români va fi testat pe pacienți

0

Prototipul unui ventilator medical pentru respirație artificială, realizat de un grup de ingineri din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, a trecut de prima etapă de omologare urmând să fie testat pe pacienți în zilele de urmează.

Inițiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa, împreună cu echipa sa au prezentat luni alternativa creată pentru un aparat de susținere respiratorie în fața comisiei formată din reprezentanţii Agenţiei de Cercetare de Tehnică şi Tehnologii Militare de la Spitalul de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov abilitate să omologheze astfel de echipamente pe perioada stării de urgență.

Au fost prezenţi medici de la Spitalul de Urgenţă şi de la Spitalul Militar Braşov, a fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienţi umani. Testarea va începe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs românesc, deschide calea celor de acest tip în România, permite unei echipe să cerceteze, să inoveze şi să dezvolte aceste produse. (…) Putem produce aparatul la un preţ sub cel al pieţei. Ştim cu toţii că, în acest moment, preţurile au explodat pentru că cererea depăşeşte mult oferta, dar noi ne situăm mult sub preţurile de vânzare ale aparatelor din import„, a declarat presei, administratorul companiei Gaze Industriale Mureş, Răzvan Corneliu Popa.

Capacitatea de producție a societății, care până de curând avea ca obiect de activitate îmbutelierea de oxigen şi dioxid de carbon, este de aproximativ 15 aparate pe zi. Reprezintă un ajutor semnificativ pentru secțiile de ATI din România care beneficiază de mai puțin de 2000 de ventilatoare mecanice necesare în cazurile grave de coronavirus, la un număr de circa 3000 de paturi.

Pentru spitalele de fază 1 şi 2 avem peste 400 de paturi de Terapie Intensivă, sunt peste 200 de cazuri, dar pe monitor sau intubatie avem 36 de pacienţi. Suntem într-un registru în care putem menţine aceste cazuri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, marţi seară, la Digi24. Potrivit minitrului, în urma unei achiziții a Oficiului pentru Achiziții Publice ar urma ca spitalele să fie suplinite cu alte 200 de ventilatoare mecanice necesare în cazurile grave de coronavirus.

Pentru realizarea aparatului medical într-un timp foarte scurt au contribuit și o serie de instituții ale statului, precum şi medici militari şi civili din Târgu Mureş şi Braşov.

Am reuşit să încropim o echipă extrem de competitivă, nu s-a ţinut cont de sâmbete, duminici, de zi sau de noapte, s-a lucrat în ultimele două săptămâni cu o echipă extrem de inimoasă, dispusă să facă sacrificii mari, care a reuşit să ajungă într-un timp relativ scurt la un rezultat pe care îl considerăm muncit şi meritat. Am remarcat şi meritul unor medici care s-au dovedit extrem de activi şi interesaţi de proiectul nostru, dar şi dornici să ne sprijine cu informaţiile pe care le deţin„, a arătat administratorul firmei mureşene.

Firma mureşeană care a dezvoltat acest proiect are ca obiect de activitate îmbutelierea de oxigen şi dioxid de carbon, produce gheaţă carbonică şi comercializează toată gama de gaze industriale şi a fost nevoită să îşi restrângă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, pentru a-şi proteja colaboratorii şi angajaţii.

Bogdan Dima: Astăzi au decis ca Sfânta Lumină să fie adusă cu girofarul. Lumina se poartă întotdeauna în suflet!

Articolul precedent

Donald Trump suspendă contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Secretarul general al ONU: nu este momentul pentru a reduce resursele în lupta împotriva COVID-19

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual