sursa foto: irishtimes.com
Din practicăSpot

Ai un trotuar în fața casei și consideri că spaţiul respectiv este locul tău de parcare? Mai gândește-te

0

Destul de frecvent, oamenii intră în conflict din pricina faptului că un autoturism parchează în faţa gardului unei curți, lucru care, spun proprietarii, nu se face. Proprietarii consideră că spațiul din fața imobilului pe care îl dețin, le aparține, de asemenea. Însă, din punct de vedere legal, lucrurile nu stau aşa, potrivit lui Ionuţ Dumitru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale Constanţa.

Situația la care facem referire este cea a proprietarilor de imobile (teren și casă), care au convingerea că spațiul situat în faţa gardului le aparţine. În acest context, apar destul de des conflicte între proprietari și alte persoane care parchează în spațiul respectiv.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, trotuarul reprezintă spaţiul longitudinal situat în partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferenţă sau fără diferenţă de nivel, destinat circulaţiei pietonilor.

Așa cum arată Ordonanța în art. 72, alin. 7: este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.” Prin urmare, legea arată că regula în materie este interzicerea parcării pe trotuare a vehiculelor, pe când reglementează și o excepție, și anume parcarea este permisă când există indicatoare sau marcaje care să reglementeze acest lucru.

De asemenea, în Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din 04.10.2006, în art. 142 este reglementată interdicția opririi voluntare a vehiculelor: „n) pe trotuar, dacă nu se asigură spațiu de cel puțin 1 m pentru circulația pietonilor.”

Totodată, în art. 144, alin. 2 se mai arată că: „administratorul drumului public poate permite oprirea sau staționarea, parțial ori total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 1 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor.”

Proprietatea se termină la limita gardului. Ce este după gard aparţine domeniului public: trotuar, stradă. Se pot lua măsuri împotriva celui care parchează pe trotuar, în dreptul imobilului, dar doar dacă blochează căile de acces, garaj, intrare în curte.

Doar în aceste situaţii. Este adevărat că, la noi, simţul de proprietate este, de multe ori, împins la extrem, şi mulţi au impresia că tot ce ţine de faţa porţii, ca să zic aşa, le aparţine. Dar este eronată această impresie. Repet, proprietatea este delimitată de gard. Însă, dacă se blochează accesul, se poate suna la noi, la dispecerat, 24 din 24, şi intervenim”, a declarat, pentru „Replica”, Ionuţ Dumitru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Poliţiei Locale Constanţa.

Croația ar urma să adere la Spațiul Schengen înaintea României. Comisia Europeană și-a exprimat acordul pentru statul croat

Articolul precedent

FILMAREA primelor clipe de intervenție de la tragedia Colectiv, ascunsă timp de 4 ani, a fost dezvăluită de un subofițer ISU

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică