sursa foto: roofspecialistkualalumpur.com.my
Din practicăSpot

Ai un acoperiș pe care vrei să-l repari fără autorizație? #maigândește-te. Primarul din Alba care și-a semnat singur amenda

0

Un primar județul Alba și-a dat singur amendă, pentru că a făcut lucrări la acoperișul casei fără obținerea anterioară a unei autorizații de la primărie.

Ioan Iosif Josan, primarul din Vințu de Jos, a semnat, săptămâna trecută, un proces verbal, prin care s-a amendat, după care a mers să plătească amenda la biroul de taxe și impozite, arată Ziarul Unirea.

Ioan Iosif Josan a declarat pentru sursa citată: „Avem multe probleme pe urbanism. A ajuns o ură între oameni, încât vin încontinuu și se reclamă unul pe altul… Chiar eu am fost pus în această situație, m-a pârât unul dintre vecini că mi-am schimbat acoperișul de pe casă. Legal, este voie, dar să nu îi schimbăm arhitectura. Înainte să mă apuc să schimb arhitectura acoperișului, am întrebat un arhitect dacă este în regulă și o pot face fără autorizație. Mi-a zis că nu e nevoie, pot lucra și fără autorizație de urbanism. La final am fost obligat să mă amendez singur.”

Amenda pe care a plătit-o primarul a fost în valoare de 500 de lei. „După ce am semnat procesul verbal de constatare a inspectorului meu pe urbanism, cu privire la faptul că am încălcat legea cu acoperișul, m-am și dus să plătesc amenda la noi, la taxe și impozite. (…) Nu putem să ignorăm sesizările, mai ales că acum suntem sancționați de Inspecția în Construcții și chemați în judecată de un proprietar, că am emis alte trei autorizații de construcții fără să aibă acordul lui, ca vecin, pentru geamurile celorlalți care dau la el în curte”, a mai precizat primarul.

Prevederi legislative

Conform Legii 50/1991 este nevoie de o autorizație de construcție, mai puțin în situația în care reparațiile la acesta nu modifică structura de rezistenţă sau arhitectura construcţiilor.

Legea nr. 50 din 29 iulie 1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, arată, în art. 1, că: „executarea lucrărilor de construcţii este permisă numai pe baza unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare, emisă în condiţiile prezentei legi.” Aceasta se obține „la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel.”

Există, însă, unele modificări pentru care nu este necesară obținerea unei autorizații, enumerate în art 11 din Legea 50/1991: Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate.”

Adina Vălean, favorită pentru postul de comisar european

Articolul precedent

#DosarulHidroelectrica –> Curtea de Apel a dispus sechestru în valoare de 4,7 milioane euro și începerea judecării dosarului în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică