sursa foto> wikihow.com
Din practicăSpot

Ai grijă ce publici pe Facebook! Poliția aplică amenzi pentru postările jignitoare

0

Poate că ești supărat, nervos ori frustrat din anumite motive sau din cauza unor persoane, dar să te descarci pe Facebook publicând o postare jignitoare nu este o soluție. Ba chiar riști să fii amendat pentru asta.

Șase persoane care au făcut comentarii injurioase la adresa primarului și angajaților Primăriei Întorsura Buzăului au fost amendate de Poliția Locală cu câte 200 de lei, la reclamațiile făcute de Leca Băncilă, primarul în cauză. Cele mai multe postări publicate pe grupul de Facebook al orașului  ”Votăm pentru noi” exprimă nemulțumirile față de administrarea locului în care trăiesc, ele nu conțin cuvinte „murdare”, dar sunt ofensatoare la adresa organului de administrație publică.

„Trebuie să îi reamintesc domnului primar că libertatea de exprimare prin orice mijloace de comunicare în public este garantată de către Constituția României, că Facebook este un spațiu public unde fiecare utilizator își exprimă opinia așa cum crede de cuviință, fiind răspunzător pentru afirmațiile făcute”, a spus pentru covasnamedia.ro, Silviu Popica, administratorul grupului de Facebook.

Edilul din Întorsura Buzăului a precizat că va acționa și în instanță, unde va face o nouă plângere în materie civilă împotriva celor care și-au exprimat necuviincios punctul de vedere în ceea ce îl privește.

În anul 2017, Poliția locală din Timișoara a dispus amendarea în cazul postărilor care cuprind cuvinte și expresii jignitoare pe rețelele de socializare. Corneliu Vaida, un cunoscut revoluționar al Timișoarei și cetățean de onoare al orașului, a fost amendat cu 900 de lei pentru jignirile făcute la adresa poliţiştilor locali în postările sale pe un grup de Facebook pe care îl administrează.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției Locale, expresiile „adunătură de nesimțiți”, „godaci inutili”, boacteri daltoniști, u doar nesimțiți și incompetenți”, „boacterii retardați de la Disciplina în construcții” sunt de natură să lezeze demnitatea acestora şi a instituţiei din care fac parte. Postarea la care se face referire consta într-o fotografie cu două autoturisme ale Poliției Locale parcate pe trotuar.

Orice postare jignitoare poate fi sancţionată cu amendă în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată, aspect valabil pentru orice persoană care se simte lezată de apelativele postate pe reţeaua de socializare.

Legea pentru pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevede că săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora (articolul 2 punctul 1) se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.

Potrivit deciziei nr. 4546 din 27 noiembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reţeaua de socializare Facebook a fost declarată spaţiu public.

Libertatea de exprimare

Legea fundamentală asigură cetățenilor români la articolul 30  libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public.

Dar este reglementată și o limită.Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine,  arată articolul 6 din Constituția României.

Putin nu mai dă doi bani pe dreptul internațional. Propune prioritatea Constituției Rusiei față de tratatele dintre state

Articolul precedent

Pornhub, acuzat că privează utilizatorii cu deficiențe de auz de o experiență completă. Reclamantul cere subtitrări

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică