sursa foto: Agerpres
FactualSpot

AEP propune amânarea alegerilor din acest an. „Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă”

0

Optimismul organizării alegerilor locale la sfârșit de primăvară a fost spulberat de impactul pe care pandemia coronavirus îl are asupra societății. Evident că planul alegerilor anticipate a fost anulat prin starea de urgență care a fost implementată în România la 16 martie. Chiar și organizarea alegerilor parlamentare la termen, spre finalul lui 2020, prezintă anumite incertitudini.

Autoritatea Electorală Permanentă a notificat Președintele României, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului printr-o scrisoare prin care transmite că „Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine”.

„Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020”, se arată în scrisoarea trimisă de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă arată că decizia amânării alegerilor este, în momentul de față, adoptată la nivelul mai multor state puternic afectate de efectele contaminării cetățenilor cu COVID-19:

  • Austria și Marea Britanie – alegerile locale
  • Canada – alegerile provinciale și municipale, alegerile parțiale și referendumul local
  • Franța – turul doi al alegerilor locale
  • Cehia – alegerile parlamentare parțiale
  • India – alegerile pentru Consiliul Statelor
  • Spania – alegerile regionale în Galicia și Țara Bascilor
  • Elveția – votul popular federal și mai multe alegeri municipal
  • 13 de state americane – alegerile locale, alegerile primare prezidențiale și alte tipuri de scrutine.

sursa foto: romania.europalibera.org

AEP propune Parlamentului spre adoptare un proiect de lege care permite prelungirea mandatelor primarului și președintelui de Consiliu Județean pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de Consiliu Județean, nou-ales. În mod similar,mandatele consilierilor locali și județeni ar fi și ele prelungite, până când noile consilii vor fi legal constituite.

Propunerea legislativă prevede ca alegerile pentru primari, președinții de Consiliu Județean, cât și pentru membrii Consiliilor Locale și Județene „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”.

Exportul de biocide a fost suspendat, pe perioada pandemiei de coronavirus

Articolul precedent

Noul bilanț al persoanelor infectate cu COVID-19: 1292, 115 vindecați și 24 decedați

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual