sursa foto: caleaeuropeana.ro
FactualSpot

Adina Vălean, singurul român președinte de comisie, rol important în audierea comisarilor

0

Adina Vălean, singurul europarlamentar român președinte de Comisie, și anume Comisia ITRE (Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie), a vorbit pe pagina ei de Facebook despre o întâlnire pe care a avut-o cu Kadri Simson, comisarul desemnat pentru Energie din partea Estoniei.

”M-am întâlnit azi la Strasbourg cu doamna Kadri Simpson, comisarul desemnat pentru Energie din partea Estoniei. Am discutat despre programul noii Comisii Europene în domeniul energiei. Am subliniat importanța adâncirii și extinderii pieței unice europene de energie ca vector principal pentru asigurarea competitivității economiei europene și a prețurilor mici pentru consumatori în contextul țintelor de reducere a emisiilor de CO2 până în 2030. Viitorul energiei în Uniune depinde de implementarea cu celeritate a măsurilor deja adoptate și de crearea unui climat investițional care să atragă noi modele de business și să construiască o infrastructură modernă. Doamna Simpson va fi audiată în comisia pe care o conduc la începutul lunii octombrie.”, este mesajul Adinei Vălean, publicat pe pagina ei de Facebook.

Așa cum am arătat AICI, Comisia Europeană își pregătește componența pentru noul mandat ce va începe la data de 1 noiembrie 2019 (pentru 5 ani). La 16 iulie 2019, Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) în funcția de viitor președinte al Comisiei Europene.

Lista cu potențialii vicepreședinți și comisari a fost prezentată pe 10 septembrie la Bruxelles de către Ursula von der Leyen. În conformitate cu articolul 125 din Regulamentul de procedură al Parlamentului, urmează să aibă loc audieri în comisiile parlamentare relevante ale comisarilor desemnați prin lista înaintată de Președintele Comisiei Uniunii Europene.

O altă procedură ce trebuie îndeplinită este prevăzută la art. 17, alin (7) din TUE: ”Președintele, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (vicepreședinte al Comisiei Europene) și ceilalți membri ai Comisiei sunt supuși, în calitate de organ colegial, unui vot de aprobare al Parlamentului European. Pe baza acestei aprobări, Comisia este numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată.” Pentru această funcție, de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, a fost desemnat reprezentantul Spaniei, Josep Borell.

Adina Valean – întâlnire cu Frans Timmermans

Cât de competent trebuie să fie un șofer din cadrul Curții Constituționale

Articolul precedent

În așteptarea deciziei CCR cu privire la conflictul juridic de natură constituțională sesizat de premier, Guvernul rămâne cu încă o funcție vacantă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual