sursa foto: psnews.ro
FactualSpot

Adina Vălean este propunerea acceptată de Ursula von der Leyen pentru funcția de comisar european

0

Surse europene au declarat pentru G4Media.ro că Adina Vălean, europarlamentar PNL, a fost acceptată miercuri după-amiază de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a fi comisarul european din partea României în viitorul mandat al instituției.

La scurt timp după ce premierul Ludovic Orban a transmis propunerile României pentru reprezentatul național în cadrul viitorului mandat al Comisiei Europene (care trebuia să înceapă pe data de 1 noiembrie 2019, însă a fost amânat din cauza structurii încă incomplete-reprezentanți lipsă din partea României, Franței și Ungariei) președintele ales al Comisiei Europene a avut o întâlnire cu Adina Vălean, potrivit surselor citate de G4Media.ro

sursa foto: G4Media.ro

Pe lângă Adina Vălean, eurodeputat PNL și în prezent președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) propunerea înaintată de prim-ministrul Orban l-a mai vizat si pe Siegfried Mureșan, de asemenea eurodeputat PNL.

Marți seară, liderul grupului socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate după PPE, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie.

Astăzi vor fi transmise către Parlamentul European  documentele necesare  ce urmează a fi supuse unei analize în comisia JURI, comisia parlamentară specializată care va verifica potențiale conflicte de interese ale candidaților.

Potrivit unui draft de calendar obținut de G4Media.ro, pe data de 12 noiembrie este programată întrunirea comisiei pe Afaceri Juridice în cadrul căreia membrii eurodeputați vor dezbate și vor supune la vot cei 3 candidați pentru funcțiile de comisari europeni, din partea statelor care au întâmpinat până în prezent probleme în numirea unui reprezentant în Comisia Europeană.

Calendarul următoarelor proceduri pentru învestirea Comisiei Europene
  • Potrivit surselor, joi, 14 noiembrie, cei trei candidați urmează a fi audiați în cadrul comisiilor de specialitate relevante. Portofoliul repartizat României este cel al Transporturilor, prin urmare Adina Vălean va fi audiată de Comisia TRAN – Transport și Turism.
  • 19 noiembrie – conferința președinților de comisie va evalua rezultatele audierilor;
  • 21 noiembrie- dacă cei 3 candidați vor fi acceptați în urma audierilor, conferința președinților de grupuri politice  va declara procedura închisă;
  •  27 noiembrie – Parlamentul European se va reuni în plen la sediul de la Strasbourg pentru a oferi un vot de aprobare tuturor membrilor comisiei în calitate de organ colegial.  Pe baza acestei aprobări, Comisia va fi  numită de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, potrivit dispozițiilor finale ale art.17 alin(7) TUE.

Socialiștii europeni au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor odată cu schimbarea guvernului din România.

Dan Motreanu a fost desemnat să preia conducerea campaniei PNL pentru alegerile prezidențiale

Articolul precedent

“Supărarea când îmi vine, rup cămașa de pe mine” la o partidă de golf. Ponta și Dinu Pescariu participă la un turneu de golf deși ProRomânia stă să explodeze

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual